Sikre hus og hytte før sprengkulda setter inn!

snø

Sibir-kulda har meldt sin ankomst over store deler av landet, samtidig laver snøen ned i store mengder flere steder. Her Storebrand sine viktigste tips til skadeforebyggende tiltak for hus og hytter på vinterstid:

1. Sett på nok varme når du ikke er hjemme:

Mange vannskader kommer av frostsprengte rør. Frostskader kan føre til store skader på hus og hytter. Derfor er det viktig å både skru av hovedstoppekranen og tappe ned rørledningen før du skal være borte fra hytte eller hus over flere dager. Det er også viktig at du har på tilstrekkelig varme – selv når du ikke er i boligen. Temperaturen bør ligge på 10-12 grader. Bruk gjerne frostvæske i vannlåser, det hindrer frostsprengning og fordamping.

Problemet med frosne rør kan også oppstå når du er til stede, for eksempel hvis det er trekk og kulde i kjellerrommet der vannet kommer inn.

Les også:  17 hjemmeulykker i Nordland hver dag frem mot jul

– Det er spesielt vannrørene som er mest utsatt under sprengkulde. Vi ser mye av dette nå på vinteren og ikke minst om våren når frostsprengte rør tiner og fører til vannskader, forteller fagansvarlig Eiendom i Storebrand Forsikring Even Nikolai Kjensbekk og forklarer:

– Når vann fryser, utvider det seg. I rørene er det liten plass for vannet å utvide seg, og resultatet er ofte at det gir etter i rørenes svakeste punkt. Dermed ligger alt til rette for en større vannlekkasje med påfølgende vannskader i boligen.

Hvis du ankommer boligen din og oppdager at rørene er frosne er det viktig at du tar kontakt med en rørlegger, fremfor å forsøke å tine rørene selv. Det kan i verstefall føre til større skader.

Les også:  Advarer mot gamle røykvarslere

2. Måk taket:

Taket skal beskytte hytta for regn og snø. Over tid kan det imidlertid oppstå lekkasjer, slik at vannet trenger gjennom taket og ned til loftet. Det er derfor lurt å sjekke taket jevnlig for skader og slitasje. For eldre hytter er det særlig viktig.

Om vinteren må taket måkes når det samler seg mye snø der. I verste fall kan store snømengder få hele taket til å kollapse, men det kan også forårsake skader på bærende konstruksjoner slik at huset eller hytta blir skeiv. Balkonger og terrasser kan også bli skadet av store snømengder.

Les også:  Advarer mot gamle røykvarslere

– Tommelfingerregelen er å være obs når dybden på snøen nærmer seg en halv meter. Det er også verdt å merke seg at fuktig snø er betraktelig tyngre enn tørr snø, sier Kjensbekk.

– Bygninger som er oppført frem til 1979, vil vanligvis være konstruert for mindre snømengde enn bygninger som er oppført etter 1980. Det er lurt å måke taket i god tid før tålegrensen er nådd og før snøen blir tung og våt. Dersom du ikke har anledning til å måke taket selv har du fortsatt et ansvar for å sikre at dette gjøres. Et godt tips er derfor å ta kontakt med andre hyttenaboer.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.