Kombiskap og frysebokser kan gi matsjokk på hytta

gjensidige

Tusenvis av hytteeiere kan risikere å komme frem til hytta i vinterferien til fordervet mat. De vet det bare ikke selv.

– Kombiskap og da spesielt frysere er produsert for å stå i romtemperatur, og da spesielt over ca. 10 grader, sier Arne Voll. Han er kommunikasjonssjef i Gjensidige og tror at svært få har fått med seg dette.

Hjemme består disse produktene gjerne av et kombiskap med fryser nederst og kjøleskap øverst, og står ofte i temperaturer over 15 grader. Når temperaturen inne synker, kan disse produktene bli ødelagt.

Utfordringene kommer når hytta stenges etter en fin tur og varmen skrus ned. Mange velger og bare ha nok varme på – til at temperaturen innendørs kun holder et par varmegrader. Forlates en hytte over tid, skal vannet stenges av. I mange tilfeller kan noen plussgrader være nok til å unngå at ting fryser og at hytten ikke oppleves «fuktig og rå» når en kommer tilbake. 

Les også:  Virke: - Fortsatt prisfall på mat og drikke

Samtidig er det noen som dessverre også velger å stenge av all varme for å spare strøm.

Alle hvitevarer er kategorisert i klimaklasser. Varehusene som selger tusenvis av kombiskap til hjem og hytter anbefaler innetemperaturer mellom + 10 og 40 varmegrader. I noen tilfeller (rimelige alternativer) er anbefalingen at hvitevarene fungerer best over 16 grader !

En forsikringskunde forteller: Når jeg kom frem til hytten viste gradestokken 3 – 4 plussgrader. Han var sulten og gikk rett i fryseboksen og ble overrasket av at alt var kaldt, men mykt. Først trodde kunden at fryseboksen/frysedelen var defekt, men etter hvert som varmen steg, begynte frysedelen og fryse bedre. Konklusjonen ble likevel at all maten i fryseboksen sannsynligvis var blitt fordervet og måtte kastes.

Les også:  Over halvparten av alle bilistene i Nordland vet ikke hva de skal gjøre når de ser dette skiltet

Når temperaturen faller til under 10 grader vil flere kjøle- og fryseskap ikke fungere optimalt og er heller ikke laget for slik bruk.

Det er mange faktorer som kan påvirke effekten av disse hvitevarene, men kulde og fuktighet er to faktorer som det er viktig å passe på. I tillegg vil anbefalt klimaklasse, antall motorer/kompressorer og andre spesifikasjoner telle inn. 

Det er viktig å påpeke at dette varierer veldig fra produkt til produkt, og flere vil oppleve at alt går greit – også ved temperaturen under 10 grader. Det er likevel ingen tvil om at faller temperaturen nok, avtar effekten til disse apparatene.

Les også:  Dette fotografiet fra Arktisk vant gjev pris

Det finnes frysebokser og kombiskap som er spesiallaget for å stå i kalde rom, men disse er ofte mer kostbar i anskaffelse.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.