Norsk Folkehjelps frivillige har hatt ei svært rolig påske, med kun 13 leteaksjoner. – Det viser at folk er flinke til å planlegge påsketuren godt, sier rådgiver for førstehjelp og redningstjeneste i Norsk Folkehjelp, Runi Putten.
– Vår erfaring fra årets påskeferie, er at folk har vært flinke til å planlegge, men også at de varsler raskt når uhellet først er ute. Vi har derfor funnet de savnede raskt. Det er godt å se at beredskap er langt framme i bevisstheten til påsketuristene, sier Putten.
Av leteaksjonene Norsk Folkehjelp har rykket ut på i påska, er det også flere leteaksjoner av den typen de frivillige har mest av til daglig:
– Det å lete etter demente som har gått seg bort, er et av de vanligste oppdragene våre, og det skjer også i påsken. Vi behandler alle slike hendelser som hasteoppdrag, fordi vi vet at rask respons redder liv, sier Putten.
I tillegg til leteaksjonene, har det også vært flere oppdrag med turgåere som har skadet seg i terrenget.
– Alle kan være uheldig på tur. Heldivigvis er det mange som står klare for å hjelpe til når disse uhellene skjer, slik at situasjonen ikke utvikler seg og blir mer alvorlige enn nødvendig, sier Putten.
Hun understreker igjen viktigheten av å varsle raskt når noe skjer:
– Det handler om å tenke beredskap før man legger ut på turen: Å ta hensyn til vær og føre og planlegge turen godt. Det opplever vi at folk har vært veldig flinke til denne påsken, sier hun.
Norsk Folkehjelp har 2000 frivillige i beredskap, fordelt på 70 redningsgrupper over hele landet. De frivillige har vært i beredskap 24/7 hele påsken, og flere steder i landet har de bemannet hytter i populære turområder.