Lovbrudd og krise i barnevernet i Bodø: – Vi gjør en kjempejobb

barn

Bodøposten.no trykket nylig nyheten om sjokkrapporten fra Statsforvalteren i Nordland at barnevernet i Bodø ikke engang vet hvor mange barn de har i fosterhjem. Nå reagerer kontrollutvalget i Bodø kommune.

– Barnevernet i Bodø har heller ikke sikre tall for hvor mange fosterbarn de har ansvaret for, eller hvor mange fosterbarn som ikke har fått lovpålagt oppfølging, ifølge rapporten.

I rapporten fra Statsforvalteren i Nordland blir det også pekt på mangler i dokumentasjon og internkontroll, ifølge NRK.

For eksempel finnes det ikke dokumentasjon på at noen av fosterbarna har fått informasjon om retten til å ha med seg en tillitsperson i samtalene med barnevernet.

Og det er ikke så rart, Avisa Nordland melder nå at hele 125 barn i Bodø, Steigen, Værøy, Røst, Gildeskål, Hamarøy og Rødøy mangler saksbehandler! Videre er det hele 71 prosent fristoverskridelser.

Les også:  Eurovision Young Musicians 2024 i Bodø

Lovbruddene i barnevernet var emnet for kontrollutvalget i Bodø kommune for noen dager siden.

– Det er åpenbart en svært kritisk situasjon, sier avdelingsdirektør for oppvekst og kultur, Elin Eidsvik.

At utvalget valgte å rapportere videre til bystyret, er et signal om hvor alvorlig de ser på situasjonen, ifølge Avisa Nordland.

– Vi gjør en kjempejobb
– Men det er også masse vi får til. Vi gjør en kjempejobb, sier konstituert barnevernsleder Mary Iren Brattøy til AN.

Les også:  Bodø/Glimt første partnerklubb til EA SPORTS FC

Kontrollutvalget i Bodø kommune mener derimot at man bør videre tiltak ovenfor barnevernet.

– Det er opp til bystyret å gjøre tiltak. Det mener vi de bør vurdere. Vår oppgave er å belyse problemene og løfte dem opp, sier Sander Delp Horn, leder i utvalget.

Barnevernskritikeren og menneskerettsforkjemperen Rune Fardal mener barnevernslederen Mary Iren Brattøy i Bodø lyver når hun sier de gjør en kjempejobb:

– Løgner, stor gjennomtrekk av saksbehandlere og en ledelse uten even til empati preger Bodø barnevern. Avgått og nåværende ledere mangler egnethet og mentaliseringsevne. Fravær av trygghet, åpenhet og ærlighet preger etaten. Legitimitet og kvalitet er fraværende, sier Fardal.

Les også:  Fra bank til kunst i Bodø: – Får millionbeløp fra Kulturminnefondet

– Barnevernets apparat med å hente inn barn er godt utbygd, problemet oppstår når det er snakk om hjelp til familier, da fremstår barnevernet nærmest handlingslammet. Dagens barnevern er ikke konstruert for å følge EMD sine føringer om mer samvær og raskere tilbakeføring, sier Rune Fardal.

Nå vil en av medlemmene i kontrollutvalget i Bodø ansvarliggjøre politikerne og kommunedirektør Kjell Hugvik.

– Hvor er det politiske engasjementet? Jeg skjønner ikke at de ikke har reagert. Vi må ansvarliggjøre politikerne og kommunedirektøren, sier utvalgsmedlem Kirsten Hasvoll til AN.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.