Krever gjenopptakelser – En hel skoleklasse tatt av barnevernet hver eneste uke de siste 20 årene!

gråter

Fra 2002 – 2021 ble utrolige 23.543 barn omsorgsovertatt i Norge. Det er en hel skoleklasse hver eneste uke. Barnevernet har tydeligvis endret praksis, siden det er store variasjoner mellom tiårene.

– Tiden er overmoden for å si unnskyld og gi økonomisk erstatning til alle de tusenvis som har blitt ofre for ulovlige omsorgsovertakelser. De har lidd nok nå, sier Jan Myhre, initiativtaker til Aksjonsgruppa for gjenopptakelseskommisjon av barnevernssaker.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Aldri vært gransket
Over 56.000 barn er omsorgsovertatt siden 1955. Hvor mange som er feil eller ulovlige vet ingen, siden dette aldri er gransket. Helsetilsynet og Riksrevisjonen har gransket så og si alle sider ved barnevernet, og kommet med knusende kritikk av praksis og saksbehandling.

Men de har aldri gransket grunnlaget for omsorgsovertakelser objektivt, grundig og redelig. Om barnevernet og fylkesnemnda har fattet gale vedtak i 60% av sakene betyr det 33.600 barn!

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

– Ingen vet tallet. I rettferdighetens navn krever vi det gransket, sier Jan Myhre.

Enorme variasjoner
I 2012 var økningen i antallet omsorgsovertakelser på hele 108% over gjennomsnittet for tidligere år – altså over en dobling av antall barn som ble tatt ut av hjemmet.

Antallet omsorgsovertakelser gikk så ned med ca. 60% fra 2012 til 2021, altså en tydelig endring i praksis.

– Nå må det tas et oppgjør med fortidens synder og overgrep. Ingen politikere bør være uenig i det. Det er 70 år siden barnevernloven kom i 1953. Erstatningene bør gjelde saker fra det året og frem til i dag. Ofrene er blitt påført uopprettelig skade og livslang smerte, sier Jan Myhre.

Les også:  Nordmenn på ferie: Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann

Aksjonsgruppa for gjenopptakelseskommisjon av barnevernssaker skal presentere sitt krav i møte med statsråd Kjersti Toppe den 7. september. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.