Krever helsehjelp til barnevernsofre

etterlatte

Nylig publiserte Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) forskningsrapporten «Helsehjelp til barn i barnevernet». Bakgrunnen er de mange avsløringene om helsen til barn i barnevernet.

– Rapporten «Helsehjelp til barn i barnevernet» blir et viktig kunnskapsgrunnlag. Fremover skal vi arbeide for å utvikle og levere gode tjenester og faglig forsvarlig hjelp til alle barn og unge med tiltak i barnevernet, sier Hege Nilssen, direktør i Bufdir. 

Men styreleder Jan Myhre i Barnevernberørtes landsforening mener det ikke bare er barn som er ofre, også foreldre og familien kan trenge helsehjelp etter barnevernets saksbehandling.

Les også:  Narvesen markerer Pressefrihetens dag ved å hedre de som har ofret livet for pressefriheten

– Det er ikke bare barn og unge som får alvorlige helseplager når barnevernet griper inn i hverdagen deres. Også foreldre, familie og venner  trenger helsehjelp når dette skjer, sier Jan Myhre.

Ca. 25.000 barn er omsorgsovertatt ved tvang siden år 2000. Det blir mange titusen berørte. En omsorgsovertakelse er noe av det aller verste som kan skje en familie.

– Det finnes mye dokumentasjon som viser at det innebærer stor risiko å adskille barn fra sine. Dette er kjent dokumentasjon i fagmiljøene, sier Myhre.

Les også:  Ny rapport: 91 selvmordsforsøk ved barnevernsinstitusjoner i 2023

Barnevernberørtes landsforening har tre krav:

  1. Kommunalt kriseteam for alle barnevernsberørte. Dagens kriseteam settes i sving ved alvorlige hendelser. Skulle bare mangle at de ikke kom inn her. Kommunalt kriseteam må trå i funksjon ved enhver omsorgsovertakelse, samt i de tilfellene barnevernberørte har behov under eller etter undersøkelsessak eller andre barnevernssaker.
  2. Nasjonalt ressurssenter for barnevernberørte etableres. Mange traumeutsatte grupper har sitt nasjonale ressurssenter. Det bør denne gruppen absolutt ha.
  3. Møteplasser for barnevernberørte. Landsforeningens lokallag vil tilby møteplasser for berørte. Møteplassene har bl. a. som mål å styrke, forebygge, bygge broer, sette søkelys på holdninger, verdier og stigmatisering, bygge nettverk og hjelpe.
Les også:  Oversikt: Aktiviteter i Bodø Sentrum 2024

– Uavhengig om omsorgsovertakelse er lovlig eller ulovlig, riktig eller gal, er den traumatiserende for alle involverte, avslutter Myhre.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.