Sykdom, terror og svindel er bare noe av det vi bekymrer oss for på utenlandsferie.
Over halvparten av befolkningen sier i en ny undersøkelse utført av Ipsos for Gjensidige at de har tenkt seg til utlandet i løpet av året. Mange av disse har sommer og sol i tankene.
– Likevel svirrer det mange tanker i hodet når en skal ut å reise, sier Arne Voll. Han er kommunikasjonssjef i Gjensidige og tror all uroen i Europa, høye valutakurser og økende kriminalitet bidrar til økt usikkerhet.
– Mange nordlendinger har også flyplass- og bagasjekaoset fra i fjor frisk i minne, sier han videre. Når vi spør om hva som bekymrer mest hvis de har tenkt seg til utlandet, er det tyveri og ran, kortsvindel og sykdom som topper bekymringstoppen.
Kvinner bekymrer seg i større grad enn menn om hva som kan skje på en utenlandstur, med unntak av høye valutakurser. Her er det mannen som er mest engstelig for feriebudsjettet.
– Kommunikasjonssjefen er likevel overrasket over at det og miste mobilen havner lengre nede på listen. Ved siden av sykdom, er det nok en mobil på avveie, flest kommer til å oppleve denne sommeren, sier Voll.
For hva skjer når tilgangen på billetter til reise og hotell, reservasjoner, banken, telefonlister, mail og alt av sosiale medier blir utilgjengelig?
– Svaret er veldig enkelt sier Voll. Fullstendig krise.
– Våre beste tips er uansett. Ta vare på hverandre, pass på eiendeler og sørg for at reiseforsikringen er i orden før avreise, avslutter Voll.
Dette bekymrer nordlendingene mest på utenlandsferie:
- Tyveri og ran – 32 prosent
- Kortsvindel – 28 prosent
- Sykdom – 28 prosent
- Flystreik og kaos på flyplasser – 24 prosent
- Kriminalitet – 21 prosent
- Krig – 21 prosent
- Høye valutakurser – 20 prosent
- Miste mobilen – 19 prosent
- Miste bagasjen – 18 prosent
- Miste passet – 15 prosent
- Naturkatastrofer – 12 prosent
- Tropevarme – 6 prosent