Vil ha turistskatt i Lofoten

nfk

– Et av verdens vakreste steder har blitt skjemmet av forsøpling og avføring de siste årene. Lofoten har ikke råd til å skaffe nok offentlige toaletter eller ta imot avfall fra opp mot en million turister som kommer til øyriket hvert år, sier Cecilie Hegge, gruppeleder for Venstre i Nordland fylkesting.

Hun ber regjeringen få på plass turistskatt umiddelbart.

– Når du tror du skal til paradis på tur og ender opp med søppel og avføring rundt deg, så er det en aldri så liten skuffelse og et stort paradoks, sier Hegge. Hun mener det har tatt altfor lang tid å få på plass turistskatt i Lofoten, og at regjeringen nå må ta grep for å få på plass turistskatten før høysesongen for turister virkelig er i gang.

Les også:  Avvikler utskjelt arbeidsgiveravgift

I mange år har Lofoten vært blant Norges mest attraktive reisemål. Det er en region som lokker til seg opp mot 1 million turister hvert år. Uten at disse turistene har nok toalett, nok steder å få levert søppelet sitt, og steder der det går an å campe, så blir Lofoten en turistperle med en svært synlig skyggeside, mener Hegge.

– Belastningen for innbyggere og lokalt næringsliv har vært stor allerede i mange år. Turister gjør fra seg i hagene til folk, de camper i bakgården, og flotte turmål blir skjemmet av søppel og avføring. I over 15 år har Lofoten jobbet for å kunne innkreve en turistskatt, slik at kommunene skal ha råd til å få på plass flere sanitæranlegg og renovasjonsmuligheter for dem som ferdes i Lofoten, påpeker Hegge.  

Les også:  LESERINNLEGG: Kuttene vil ramme den nordnorske befolkningen!

I januar 2023 ble det endelig klart at Lofoten skulle bli destinasjon for et pilotprosjekt for turistskatt. Etter dette har imidlertid lite skjedd, sier venstrepolitikeren.  
– Dette er nå godt over ett år siden, og en ny høysesong for turistbesøk nærmer seg med stormskritt. Det haster med å finne en løsning siden problemene øker for hvert år som går. Regjeringen må snarest mulig komme med et svar på når innkreving av turistskatt skal komme i gang, og hvordan det skal skje. Ikke la innbyggere og turister leve med søppel og avføring i nærområdet lenger, avslutter Hegge.    

Under følger hele forslaget til uttalelse som Venstre ønsker å få hele fylkestinget med på:

Lofoten vil i år som årene før ta i mot en stor mengde turister. Det har i mange år bidratt til en stor belastning for innbyggerne og lokalt næringsliv som har fått utfordringer knyttet til blant annet avfallshåndtering, sanitære utfordringer og uregulert camping.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

I over 15 år har Lofoten jobbet for å kunne innkreve en turistskatt. Det for å få på plass flere sanitære og renovasjons muligheter for dem som ferdes i Lofoten. I Januar 2023 ble det klart at Lofoten skulle bli destinasjon for pilotprosjekt for turistskatt. Det haster med å finne en løsning da problemene er vedvarende og eskalerer årlig.  

Nordland fylkesting ber regjeringen straks komme med en avklaring på når og hvordan prosjektet for innkreving av turistskatt i Lofoten skal starte.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.