Rødt kritisk til ferjeanbudet Dønna – Herøy

nfk

Gruppeleder for Rødti i fylkestinget, Synne Høyforslett Bjørbæk, er svært kritisk til at fylkesrådet ikke har tatt hensyn til innbyggeroppropet i det nye anbudet for fergestrekningen Dønna – Herøy.

Høyforslett Bjørrbæk tok opp saken gjennom et spørsmål til samferdselsråd Marianne Dobakk Kvebsjø under fylkestinget nylig.

– Gjeldende anbud på Dønna og Herøy ble innført i januar i fjor. Dette skulle være et kort mellomanbud før et godt, varig og miljøtidsriktig, elektrifisert tilbud med ferje skulle innføres. Samferdselstilbudet med ferje ble i 2023 dårligere, både rutetilbudet og materiellet har fått stor kritikk lokalt, det oppleves utrygt med at reisende ikke kommer seg ut av bilene på trange ferjefiler. Men dette skulle være kortvarig, inntil nytt ferjetilbud og anbud for 2027-2037 skulle fikse elendigheten med det midlertidige tilbudet. 

Les også:  16,5 kilometer ny asfalt i Salten

– Dette noe kortere anbudet som nå gjelder 2023-2026, skapte så stor frustrasjonen lokalt at det endte opp i et innbyggeropprop med uvanlig sterk støtte. Innbyggeroppropet ble behandlet i forrige fylkesting. Vi i Rødt tok innbyggeroppropet på alvor og fremma forslag i tråd med innbyggerforslaget.

– Endelig vedtak i fylkestinget var at innbyggerinitiativet ble tatt til orientering, og Nordland fylkesting ba fylkesrådet vurdere å stille strengere krav enn i dag – til alder og størrelse ved utlysning av nytt anbud på sambandet Sandnessjøen – Dønna.

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

– Nå er anbudet lagt ut. Anbudet skal vare til 2037. Det vil si at de ungene på Dønna som starter i 1.klasse må leve med dette til de er gått ut av videregående. Det er lenge!

Og vi ser nå at dagens anbud som kom på billigsalg med gamle utrangerte ferjer- det skal fortsette. Det er satt samme rammer på det nye anbudet som er gått ut, som billiganbudet som kjøres i dag.  Og vi klarer ikke å lese ut av dokumentene noen forbedringer for Dønna og Herøy. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.