Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

nordland fylke

Nylig behandlet Nordland fylkesting sitt høringssvar på endringer av fraværsgrensen. Arbeiderpartiet sliter med å forstå posisjonens motstand mot deres forslag.

Partiet foreslo at fravær som skyldes innstilte og forsinkede båter, ferger og busser ikke skal føres. Noe de ble nedstemt på av Høyre, Sp, FrP og Venstre. De mener at dette viser en manglende vilje til å tilrettelegge for kystelevene i Nordland.

– Vi er invitert til å komme med innspill som er aktuell og relevant for nordlandselevene. En ting som er relevant og aktuelt for nordlandselevene er innstilt skoleskyss på grunn av vær og vind. Derfor fremmet vi vårt forslag. Det undrer meg at posisjonen ikke vil gi innspill om at det er urimelig at våre elever får fravær når hurtigbåtene, fergene og bussene ikke går, sier Hilde Sprækenhus (Ap).

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

– De viste ingen vilje til å tilrettelegge for kystelevene i Nordland, fortsetter Sprækenhus.

Komiteleder for utdanning Maria Munkhaug (H) forsvarte posisjonens standpunkt i debatten. Høyres argument var at forslaget ville vanne ut fraværsgrensen og viste til skjønnsordningen.

– Høyre mistenkeliggjør at elevene vil bruke dette som et smutthull, men det handler ikke om skulk, sløvhet eller at elevene ikke orker, det handler faktisk om at de faktisk fysisk ikke kan møte opp. Når hurtigbåten er innstilt fra en omflødd øy, kan ikke eleven legg på svøm, sier Sprækenhus. 

Les også:  Nesten 150 nordlandsbedrifter stiftet i ekspressfart – Kan vinne pris

– Vi er invitert til å komme med innspill til en nasjonal høring. Ikke et faktisk nytt fraværsreglement. Jeg kjenner til konkrete eksempler på elever som har fått fravær på grunn av forsinket eller innstilt hurtigbåt. I dag er det avhengig av hvilken lærer du har, om du får fravær eller ikke. Vi mener at vi må ha et system som behandler elever likt, og ikke etter skjønn fra person til person.

Les også:  LESERINNLEGG: Kostnadsbombe med Vedums nye EU-direktiv

UDIR har sendt ut forslag til endringer i fraværsreglementet for videregående skole. De har foreslått to hovedalternativer med to underalternativer.

I hovedalternativ 1 foreslår UDIR 15% fraværsgrense, men tar bort muligheten til å skrive bort fravær mot dokumentasjon med unntak av forskrftsbestemteopplegg som elevrådsarbeid og PPT. Mens hovedalternativ 2 er 10% fraværsgrense, med noen justeringer som at man innfører egenmeldingsordning i skole.

Underalternativene går ut på om fravær skal føres på vitnemålet eller ikke. Nordland fylkesting gikk inn for alternativ 2B.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.