Ba om unge råd om ytringstrygghet for ungdom

stortinget

At alle unge skal føle seg frie og trygge til å si det de mener og være den de er, er så viktig for stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen at hun har bedt om hjelp fra de unge selv. Mandag tok hun imot ungdomspartiene og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) for rådslag.

– Vi må alle ta ansvar for at de unge kan si det de mener uten å risikere hets og trusler, sier Trøen som hadde invitert ungdomspartiene for samtlige ni partier på Stortinget.

Les også:  LESERINNLEGG: Norge må ut av ACER!

Ledere eller nestledere for sju ungdomspartier pluss LNU møtte presidenten på hennes kontor mandag formiddag. Hun hadde invitert dem fordi hun kjenner til deres systematiske arbeid med å etablere de gode holdningene til debatt innenfor sine organisasjon som hun vil arbeide for at alle unge skal føle de blir møtt med.

Flere initiativer er tatt for å bekjempe trusler og hatytringer om ulike saker. Trøen stiller seg bak både Valgløftet fra kommunenes interesseorganisasjon, KS, som slår ring om dagens og kommende kommunepolitikere og Hele Norge Snakker og «Rusken på nett». Det hun imidlertid har savnet, er at noen snakker tydelig om hvor viktig det er at de yngste av oss ikke må føle at prisen for å si det de mener blir så høy at de velger tie.

Les også:  HV deler erfaringer gjennom ny forening: Heimeverssamfunnet etablert

– Det mener jeg vil være en trussel mot demokratiet. For hvordan skal det gå med samfunnsengasjementet framover hvis vi ikke får med oss nye og unge stemmer, sier Trøen.

Hun skal samarbeide videre med ungdomsorganisasjonene for å finne grep som sikrer at de unge orker å engasjere seg. Samtidig fikk hun klar beskjed om at dette ikke kan bli noen kampanje der voksne forteller ungdom at de må være greie med hverandre.

Les også:  Bellona jubler: EU vil stanse oljeleting i Arktis

– Jeg har fått klar beskjed om at det er et mye større problem at voksne kommenterer unges engasjement på en måte som kan virke hemmende på ungdommenes lyst og vilje til å engasjere seg, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen som avtalte å møte organisasjonene på nytt i begynnelsen av august.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.