Europarådet suspenderer Russland

strasbourg

Etter at Europarådets ministerkomité besluttet å suspendere Russlands deltakerrettigheter i Europarådet i henhold til artikkel 8 i organisasjonens statutter, skal parlamentarikerforsamlingen (PACE) holde en ekstraordinær sesjon i Strasbourg 14. og 15. mars.

Det er bare en sak på dagsorden, en debatt om en uttalelse til ministerkomiteen om “Consequences of the aggression of the Russian Federation against Ukraine». Delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) er valgt som rapportør (saksordfører) for saken og uttaler: «Europarådet har fordømt Russlands militære invasjon i Ukraina på det sterkeste. Nå skal vi som folkevalgte diskutere mulige veier og gi vår uttalelse til regjeringssiden ved ministerkomiteen.

Les også:  John Kerry møtte Gahr Støre: - Norge avgjørende for å kutte vanskelige utslipp

Dette kan innebære ytterligere reaksjoner, blant annet å be Russland trekke seg fra Europarådet, slik statuttenes artikkel 8 åpner for. Dette er en kritisk tid for organisasjonen. Jeg er derfor glad for at denne ekstraordinære sesjonen ser ut til å få svært god deltakelse fra medlemslandene, og for at dialogen mellom oss i parlamentariker-forsamlingen og ministerkomiteen er tett og god. Det er avgjørende.»

Les også:  Buitink ny leder i Nordland SV

Suspensjonen av Russland innebærer at Russland ikke kan delta i Europarådets ministerkomité, PACE og kongressen for lokale og regionale myndigheter. Vedtaket om suspensjon ble gjort av ministerkomiteen den 25. februar etter konsultasjon med PACE.

Fra Stortingets PACE-delegasjon deltar delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) og varamedlem Linda Hofstad Helleland (H) i Strasbourg. Lise Christoffersen (A), Lise Selnes (A) og Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) deltar digitalt.

Europarådet ble opprettet i 1949 og har i dag 47 medlemsland. Europarådet har til formål å arbeide for styrking av menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.

Les også:  Ønsker fortgang i konsesjonssak i Bodø

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter for medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 324 medlemmer (og 324 varamedlemmer).

Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en vesentlig rolle i Europarådet. Den vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer på en rekke områder, og overvåker i hvilken grad medlemslandene overholder sine forpliktelser som medlem.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.