Stjernekokker fra Lofoten med når Hurtigruten lager mat

hurtigruten

Kortreist mat fra små produsenter langs kysten er en viktig del av opplevelsen om bord Hurtigruten. Nå skal to av Norges mest spennende kokker gi gjestene nye matopplevelser basert på samme filosofi.

De to prisvinnende kokkene Astrid Regine Nässlander og Halvar Ellingsen skal utvikle menyer, inspirere ansatte og bidra til opplæring av Hurtigrutens kokkelærlinger. Nässlander driver Høst matverksted i Steigen i Nordland, mens Ellingsen står bak gourmetrestauranten Kvitnes gård i Vesterålen. 

– Om bord hos Hurtigruten får våre gjester matopplevelser i verdensklasse basert på kortreiste, norske produkter. Astrid og Halvar deler vår matfilosofi, med sterk lokal forankring og råvarer fra områdene vi seiler gjennom. Med dette samarbeidet kan vi bruke deres kunnskap til å ta vårt matkonsept til neste nivå og utvikle nye retter og inspirere neste generasjon Hurtigruten-kokker, sier administrerende direktør Hedda Felin i Hurtigruten Norge.

Les også:  Se hvor bussen din er på kartet i Nordland

Hurtigruten Norge er stolt av samarbeidet med fiskere, gårder, slaktere, meierier og andre små produsenter langs norskekysten. Historien til råvarene er en viktig del av matopplevelsen om bord. Gjennom det nye samarbeidet vil våre Kulinariske Ambassadører Astrid og Halvar videreføre denne tradisjonen og utvikle lokalt inspirerte og bærekraftige retter som vil variere med årstidene. 

Etter ti år som kokk i Oslo, flyttet Ellingsen hjem til Kvitnes gård i Vesterålen. Nå har restauranten lange ventelister og er viden kjent for mat av svært høy kvalitet. 

– Det å komme hjem igjen til Nord Norge betyr mye for meg. Det er også veldig fint og bidra til å løfte frem regionen på den måten Kvitnes Gård har gjort siden vi åpnet i februar 2020.

Les også:  Skoletilbud i Nordland på høring

Det er nettopp de norske råvarene Halvar ønsker å trekke frem. Kvitnes Gård er så å si selvforsynt med grønnsaker, kjøtt, urter og bær, og de bruker råvarer fra Lofoten, Vesterålen og Senja. 

– Det er råvarene som er stjernen i matlagingen og vi gjemmer dem ikke bak massevis av teknikker. De teknikkene vi bruker er for å ta vare på maten og gi det særpreg, slik som røyking, salting, sylting og fermentering. 

At Hurtigruten deler den samme matfilosofien, har vært viktig for samarbeidet.

– Hurtigruten har gjort en formidabel jobb de siste årene, det er få så store aktører som har klart å ta et så stort ansvar når det kommer til lokalmat. 

– Hurtigruta er og har bestandig vært en viktig del av det å bo langs kysten i Norge. Her har vi fått levert varer og fraktet folk. Det har vært bindeleddet i mye av det som har skjedd og vil fortsatt være det i lang tid. Det er veldig fint å få være med å bidra fremover, fortsetter Ellingsen.

Les også:  Spiller inn nye togruter i Nordland

I Steigen ved Vestfjorden driver Astrid Regine Nässlander Høst matversted, et slakteri der vilt fra lokale jegere blir slaktet og foredlet til blant annet de helt spesielle elgpølsene med trøffeltang fra Lofoten som snart blir å finne om bord Hurtigrutens skip. 

– Det som driver meg er trangen til å vise folk hva vi har rundt oss i dette fantastiske landet. Mat kan være noe annet enn det man får i dagligvarebutikken, sier Nässlander.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.