Båtskader, grunnstøtinger og påkjørsler – Slik endte båtsesongen i Nordland

speedbåt

Grunnstøtinger, påkjørsler og gjenstander i sjøen står for de fleste skadene på båt meldt Gjensidige denne sommeren.

Årets båtsesong går mot slutten, men allerede nå har Gjensidige alene mottatt 2700 skader på fritidsbåter og utbetalt nærmere 135 millioner kroner. Gjennomsnittserstatningen er 50.000 kroner.

– Over halvparten av alle skadene kom fra båter som havarerte. Skadene domineres av grunnstøtinger der båter har gått på et undervannsskjær, land eller kjørt på flytende gjenstander i sjøen, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Det har også vært flere kollisjonsskader i forbindelse med at man legger til eller fra kai.

I Nordland har Gjensidige så langt i år registrert 130 skader med utbetalinger på 8 millioner kroner. Snitterstatningen på disse skadene er 62.000 kroner.

Les også:  Sier nei til å åpne Nordland VI

Flest skader er registrert i Bodø med 59 (Antall) og med utbetalinger på 2,1mill, Narvik 12 med utbetalinger på 781.000 kroner og Rana 12 med utbetalinger på 1,5 mill.

Ellers har Gjensidige registrert 6 skader i Vågan, 5 skader i Alstahaug og 4 skader i Vefsn og Vestvåg. I alle de andre kommunene har Gjensidige mottatt melding om mellom 1 og 3 skader.

For bransjen totalt (så langt i år) kan det være snakk om over 10.000 skader med utbetalinger på rundt en halv milliard kroner.

– Likevel har vi denne sommeren opplevd at flere og flere får båtene skadet på grunn av «miljøforurensing». Mange har fått store skader etter sammenstøt med tømmerstokker og treverk som har skadet skrog og motor. Andre har fått gamle garn, tau eller plast i propellen. Mye av dette stammer fra mennesker som bruker naturen og havet som avfallsplass, sier Voll.

Les også:  Nesten 150 nordlandsbedrifter stiftet i ekspressfart – Kan vinne pris

– Nordmenn er i utgangspunktet svært miljøbevisste, og mye av det som flyter omkring kan komme langveisfra samt blitt tatt av stormfloer osv, sier Voll. Likevel er det nok ikke tvil om at noen ser havet som en mulighet til å bli kvitt avfall. Selv om det er kjedelig å få skadet båten, er Voll likevel mest bekymret for miljøet.

– Båter kan repareres, så enkelt er det ikke med miljøet, sier Voll.

Les også:  Rødt Nordland: – EØS-rapport gir grunn til bekymring

– Han oppfordrer alle til å vise aktsomhet på og ved sjøen. Nå nærmer høsten seg med stormskritt og mange har «mye» lagret ute, ofte ved naust, strender og kaianlegg. Det eneste som er sikkert er at høststormene kommer og med det – mye vind og høye bølger. Da kan det en har lagret ved sjøen, plutselig havne i sjøen, avslutter kommunikasjonssjefen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.