Barnevern-skandale i Fauske: – Tilliten til barnevernet er borte

Hans Anton Kristiansen

Kritikken mot barnevernet hagler også i Fauske, flere påstår at det som skjer mot barn og familier er lovbrudd og saken omtales i lokalt media, nå konstaterer en lokal barnevern-kritiker at tilliten til barnevernet er borte.

Rødt har fått henvendelser fra flere i Fauske kommune om avvik, lovbrudd og lite åpenhet om barneverntjenesten, opplyser Saltenposten. Rødt har fått opplysninger om at det i liten grad dokumenteres analyser og vurderinger fra barnevernstjenesten. Dokumenter er også blitt borte eller ikke tilgjengelige, ifølge avisen.

Det har ført til at Anne Godding, kommunestyrerepresentant for Rødt i Fauske, nå krever redegjørelse fra barnevernet i Fauske kommune. Også den profilerte barneverns-kritikeren Rune Fardal publiserte for kort tid siden en video på YouTube der han sier at Fauske barnevern bryter EMDs føringer for beslutningsgrunnlag.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Kritikken mot barnevernet i Fauske kommune hagler altså fra flere hold og det kan synes som om en redegjørelse om lovbrudd fra barnevernet i Fauske ikke holder. Barneverns-kritikeren Hans Anton Kristiansen fra Sørfold mener nå at tilliten til barnevernet i Fauske er borte.

– Grunnloven §96 sier at man er uskyldig til det motsatte er bevist. Og at bevisbyrden ligger på den som påstår noe. I barnevernet så er alt snudd totalt på hodet. Der er det slik at de påstår noe, så må man bevise at det er feil, sier Hans Anton Kristiansen.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

Barneverns-kritikeren fra Nordland peker på at medholdsprosenten til barnevernet i Fauske kommune er merkelig høy.

– Fauske har hatt 17 saker i Fylkesnemda i perioden 2021 – 2022 med 100% medhold til barnevernet. I mange saker så virker det som at man tar for gitt at barnevernets ord er mer verdt enn andres, sier Kristiansen.

– Jeg har vært borti trøbbel med innsyn i sine egne saksdokumenter. Jeg blir øyeblikkelig skeptisk «hva har de å skjule?» Det viktigste er at en sak går riktig for seg, mener Kristiansen.

Hans Anton Kristiansen har satt seg inn i flere barnevern-saker og som et resultat av hva han har oppdaget har han endret sitt syn på barnevernet.

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

– Personlig så hadde jeg tro at barnevernet gjorde en god jobb og var noe helt fantastiske greier. Den troen er nå borte. Det er trist at en etat som man kanskje hadde tilitt til misbruker den tilliten, sier Kristiansen.

Barnevern-kritikeren fra Sørfold er ikke trygg på at rettssikkerheten til barn og familier ivaretas.

– Samtidig så bør habilitetspørsmålet bli stilt. En plass hvor alle kjenner alle så føler jeg meg ikke 100% trygg når man vet at det er vennskap og slektskap på tvers av etatene. Noe må gjøres, avslutter Hans Anton Kristiansen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.