MK Faxsen får over en halv million kroner i støtte fra Kulturminnefondet

Kulturminnefondet

Nå har Faxsen behov for en større restaurering, og Kulturminnefondet bidrar med 625 000 kroner som skal støtte arbeidet.

MK Faxsen er en Skandferkutter som opprinnelig er bygd som fiske- og fraktfartøy i 1916 ved datidens største trebåtbyggeri i Norge. Den er i dag i aktiv bruk i forbindelse med kulturformidling og noe turistvirksomhet i Saltdal kommune i Nordland.

Fartøyet ble rekvirert av okkupasjonsmakten under andre verdenskrig, og ble da tatt i brukt som vaktfartøy i Trondheimsfjorden. I etterkrigstiden ble fartøyet brukt blant annet til frakt av bygningsmaterialer.  

Les også:  Wood Hotel Bodø åpnet dørene med fullbooket restaurant og hotell

Stiftelsen Faxen kjøpte fartøyet i 1997, etter at den da hadde vært i samme families eie siden byggeåret.

Faxsen har passasjersertifikat til 36 passasjerer og benyttes i dag til kystkulturopplevelser. Det opplyses i søknaden at fartøyet i dag er nærmest identisk slik den framsto etter ombygging og forlenging i 1956, og den regnes for å være en av Norges best bevarte veteranfiskebåter.  

Stiftelsen Faxen har lagt ombyggingen i 1956 til grunn for vernearbeidet og står også på Riksantikvarens liste for bevaring.  

Les også:  16,5 kilometer ny asfalt i Salten

– Det er bra at MK Faxen er gjort tilgjengelig for et større publikum gjennom denne aktive bruken. Vi ønsker å støtte prosjektet med 625 000 kroner, sier Hanne Kristin Jakhelln, styreleder i Kulturminnefondet.  

Dette går 625 000 kroner fra Kulturminnefondet til:  Støtte gis til å reparere lugarkappe, hudplanker og rekkestøtter. Det skal også utbedres for råteskader og lekkasjer, samt at det gis støtte til isolering, med mer.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.