Nytt ferjeleie åpner på Tonnes

nfk

Tirsdag 4. juni åpner nytt ferjeleie på Tonnes. Med det blir det også endringer i reisemønsteret i Rødøybassenget.

Når nytt ferjeleie åpnes på Tonnes tirsdag i neste uke, endres seilingsmønsteret på ferjen som betjener Rødøybassenget.

– Ruten 18-412 Rødøybassenget vil fortsatt gå til og fra Jektvik. Men når den nå også seiler innom Tonnes, vil befolkningen på øyene få lettere tilgang inn mot Nesna og Mo i Rana. Eksempelvis vil ferjeturen fra Nesøya bare ta en times tid, halvannen time de turene der ferja også betjener Indre Kvarøy, forteller fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik.

Fylkesråd for utbygging og eiendom, Lise Henriette Rånes er glad for at befolkningen i Rødøy og Lurøy nå får et enklere og allerede til neste år, et forsterket tilbud, med et flunkende nytt ferjeleie til 248 millioner kroner, innbakt oppgradering av fylkesvegen ut mot Tonnes.

Les også:  Høyre og Frp i Nordland: – Utfordringene med gratis ferjer må løses

– Vi har prioritert dette prosjektet fordi vi ønsker at det skal være gode vilkår for å bo og drive næring på øyene langs hele Nordlandskysten, underbygger Rånes.

Ut kontraktsperioden for driften av ferjeruta i Rødøybassenget, vil denne som tidligere driftes av én ferje. Men fylkesråd for samferdsel, Marianne Dobak Kvensjø, har mål om at det fra 2025 skal inn ei ekstra ferje for å betjene de seks øyene som inngår i sambandet.

– Noen vil nok føle at det endra mønsteret vi nå legger opp til, ikke passer helt med reisemønsteret man har vært vant med. Men for de aller fleste er dette etterspurt, og blir et veldig bra og forsterket tilbud. Særlig vil dette selvsagt slå inn når vi får inn ei ekstra ferje i området, påpeker Kvensjø.

Indre Kvarøy betjenes i dag av ferjene mellom Stokkvågen og Lovund, samt Stokkvågen og Træna. Trænaruta vil fortsatt gå innom Indre Kvarøy mandager og fredager, mens Lovundruta ikke lenger skal betjene Indre Kvarøy. Fylkesråd Kvensjø mener puslespillet som nå er lagt for området, har tatt hensyn til alle behovene som er meldt inn fra Rødøy og Lurøy kommune.

Les også:  Kommunale boliger: 15 kommuner i Nordland bruker denne nyvinningen

– På sikt skal Indre Kvarøy betjenes kun av Rødøyruta. I en overgangsperiode vil denne betjenes av både Træna- og Rødøyruta. I kombinasjon med hurtigbåttilbudet har vi klart å dekke opp pendlerbehovet med kommunikasjonstilbud både morgen og ettermiddag, forklarer Kvensjø.

Fylkesrådsleder Eggesvik mener de utvidete mulighetene for å komme til øyene i Rødøy og Lurøy, vil styrke reiselivsnæringen i distriktet.

– Nå kommer du eksempelvis til Rødøy fra både Tonnes og Jektvik, på ulike tidspunkt, og med lett tilgang til og fra distriktene både nordover og sørover. Jeg håper dette kan gi enda flere reisende til de vakre øyene i Rødøy kommune, argumenterer Eggesvik.

Les også:  Høyre og Frp i Nordland: – Utfordringene med gratis ferjer må løses

Fylkesrådslederen har som nevnt stor tro på at det nye ferjeleiet på Tonnes vil gi gode utviklingsmuligheter for regionen. Han håper folk vil være fornøyd, og ber om at innspill på konsekvenser av endringene meldes inn til kommunen slik at man kan se på eventuelle behov for justeringer når erfaringene kommer.

– Frekvensen og rutetidspunkter bygges med utgangspunkt i flere faktorer som både seilingstid og kravene til hviletid for mannskapet. Innenfor disse rammene, skal vi selvsagt forsøke å etterkomme alle de behov som måtte bli meldt inn til kommunene. Enn så lenge gleder vi oss stort til å ta det nye ferjeleiet i bruk fra førstkommende tirsdag, avslutter fylkesrådsleder Svein Eggesvik.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.