Stor snøskredfare i Nord-Norge

vinter fjell

Det er utstedt rødt farevarsel for snøskred i store deler av Nordland og Vestlandet. NVE melder at mildvær øker skredfaren, og det er stor fare for utløste våte skred.

– Folk bør virkelig tenke seg godt om før man legger ut på tur nå, enten det er i lett terreng eller topptur. Det er lett å løse ut skred mange steder nå, og ferdsel i snøskredterreng krever mye kunnskap. Selv for erfarne folk er det ikke alltid lett å se hvor det er trygt å gå slik forholdene er nå, og dette ser ut til å vare utover hele uken, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  LESERINNLEGG: Gratulerer Narvik!

Rekordmange omkom i fjor
I fjor omkom 13 personer i snøskred i Norge, fire ganger mer enn året før og det høyeste antallet siden 1986 som har omkommet i snøskred på tur eller bilvei.

For mandag varsler NVE stor snøskredfare (rødt) for Lofoten, Vesterålen, Ofoten, Helgeland, Salten, Saltfjellet, Sunnmøre, Indre Fjordane, Voss og Hardanger.

– Planlegger du tur, men er usikker, bør du droppe den. Om du likevel går ut bør du unngå alt skredterreng, og spesielt terreng brattere enn 30 grader. Ha med førstehjelpsutstyr, spade, søkestang, mye varme klær og skredsøker som står i sendefunksjon. Ta også høyde for at du kan skade foten, og i verste fall må bli ute over natten, sier han.

Les også:  Over 4 millioner til landbruket i Nordland

Gå aldri alene
NVE melder samtidig om betydelig snøskredfare for hele Nord-Norge samt Vestlandet de nærmeste dagene. Under slike forhold er det viktig å aldri dra på tur alene. Kameratredning er nemlig suksessfaktor nummer en når det gjelder å overleve snøskred.

– Det kan ta tid før hjelpen kommer, derfor er umiddelbar innsats fra andre i turfølget viktig. Man har kort tid på seg, etter en halv time synker sjansene for å overleve. Men selv med moderne utstyr og kamerater som kan grave deg ut, er den aller beste førstehjelpen å ikke bli tatt av snøskred. Derfor bør alle slike turer planlegges godt, og man må aldri falle for fristelsen å utfordre sikkerheten, sier Brandeggen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.