Statsbudsjettet: – Klimapolitikken truer fiskerinæringen

fiskebåt

Regjeringen gir signaler i sin klimaplan om at avgiftene for fiske utenfor norsk økonomisk sone skal øke, noe som vil medføre at norsk fiske vil bli redusert, og utenlandsk fiske trappet opp, melder organisasjonen Fiskebåt.

– Fiskebåt hadde håpet at regjeringen ville fjerne konkurranseulempene norske fiskere har lengst mot nord. Dessverre er det signaler om det motsatte gjennom økte særnorske avgifter, sier Audun Maråk, administrerende direktør i Fiskebåt.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

Han mener regjeringens budsjettforslag vil svekke verdiskapningen og tilstedeværelse i nordområdene. Sikkerhetspolitisk vil dette også være uheldig for Norge, poengterer Maråk.

– Dette er en dramatisk melding spesielt for reketrålflåten, men også for en del andre fiskerier i internasjonalt farvann og andre lands soner. Vår største næring lengst mot nord vil bli kraftig redusert om dette blir en realitet, sier Maråk. 

Også Norges nordområdepolitikk og sikkerhetspolitikk vil bli svekket som et resultat av disse planene.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

– Fiskebåt vil selvsagt sette disse spørsmålene høyt på dagsorden, og det er allerede gjort i dialogen med regjeringen om et klimapartnerskap. Dersom den linjen som regjeringen har gått inn på mot formodning vinner frem, er det virkelig grunn til å frykte for fremtiden for viktige deler av norsk fiskerinæring, sier Maråk. 

– Sunn og «grønn» fisk vil bli erstattet med andre proteinkilder som gir større klimaavtrykk. Vi skal møte regjeringen i morgen om klimapartnerskapsavtalen, og der vil disse alvorlige problemstillingene bli tatt opp, sier Maråk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.