Nordlendinger går sine egne veier med julematen

mat

Nordlendinger er mindre tradisjonsbundne rundt julemiddagen enn andre nordmenn. Det viser en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av MatPrat.  

Juletradisjoner står sterkt for mange nordmenn, og dette gjelder ikke minst for valget av julemiddag. Det aller viktigste kriteriet for hva man skal spise på julaften, er tidligere tradisjoner, ifølge 34 % av alle de spurte i undersøkelsen. 

Her skiller imidlertid nordlendingene seg litt ut. Bare 24 % av nordlendingene svarer nemlig at tradisjon fra tidligere er det som avgjør hva de skal spise til jul, mens 34 % sier at julemiddagen er noe de selv bestemmer. Mange nordlendinger (29 %) har også valgt å starte sine egne tradisjoner.

Les også:  På tirsdag er det gapahukens dag

– Jeg er ikke overrasket over at nordlendinger går sine egne veier. Vi nordlendinger sier jo hva vi mener og vi gjør som vi vil, smiler MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen som kommer fra Mosjøen.

– Det er jo så mye god mat å velge mellom, også nå til jul, og det er lett å la seg inspirere. Jeg tror at mange ønsker å finne nye tradisjoner for seg og sin familie, så i tillegg til å ta med seg det man setter pris på fra tidligere tradisjoner, er det fint å gi plass til nye.

Les også:  Stabilt lav ledighet i Nordland

Andre som bidrar til å bestemme hva som står på menyen på julaften er barna (12 %), partner (10 %) og besøk på julaften (6 %). Og bare 2 % av nordlendingene lar svigerforeldrene bestemme.

Topp 5 på middagsbordet for nordlendingene denne julaften:

  1. Svineribbe: 55 %
  2. Pinnekjøtt: 22 %
  3. Lutefisk: 7 %
  4. Skinkestek: 4 %
  5. Annen fisk: 3 %
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.