Internasjonal gigant etablerer Norges hittil største datasenter i Mo Industripark

mo industripark

Bitfury, et av verdens ledende teknologiselskap innen blockchain teknologi, velger Mo i Rana for etablering av sitt nye energieffektive datasenter. Administrerende direktør i Bitfury Valery Vavilov annonserte nyheten på en pressekonferanse i Mo i Rana i dag.

Bitfurys satsing i Norge vil i første omgang skape mer enn 30 lokale jobber og selskapet håper å ekspandere virksomheten sin ytterligere på sikt.

Næringsministeren ønsker Bitfury velkommen til Norge
På datasenterlokasjonen i Mo i Rana slapp Vavilov nyheten om at selskapet utvider driften sin til Norge og legger virksomheten til Mo Industripark. Han uttalte at Norge er et ekstraordinært land når det kommer til innovasjon og et viktig geografisk område for vekst for blokkjedeteknologien. Han berømmet i tillegg norske myndigheters fokus på å skape et fornuftig skattesystem som insentiverer utenlandske investorer.

– Norge er en optimal match for Bitfurys fokus på kreativitet, innovasjon og vekst sa Vavilov. Vi ser frem til å identifisere nye kundeforhold og utforme produkter og løsninger de trenger for at bedriftene skal kunne driftes sikrere og mer effektivt tilføyde Vavilov.

Les også:  Ekstra anløp av Skrova

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker Bitfury velkommen til Norge og uttrykte før pressekonferansen at han er fornøyd med nyetableringen.

– Det er gledelig at Bitfury Group har valgt å etablere deres nye datasenter i Norge i Mo i Rana. Data som ressurs vil øke i viktighet for næringslivet og for samfunnet for øvrig. Dette representerer en stor økonomisk mulighet for norske selskap. Datasenterindustrien vokser fort og besørger Norge med muligheter for økonomisk vekst og nye jobber, uttalte næringsministeren i forkant av pressekonferansen.

Størst i Norge
Bitfury er bransjeledende på verdensbasis når det kommer til utvikling av reguleringer, standarder og «best practice» innen blockchainteknologien. Selskapet tilbyr en rekke tjenester knyttet til blokkjedeteknologi og bygger nå sitt nye datasenter hvorfra de tilbyr tjenester basert på denne teknologien. Datasenteret er foreløpig lokalisert på to ulike lokasjoner i Mo Industripark i Mo i Rana, den tredje største byen i Nord-Norge. Datasenteret blir det første i sitt slag i Norge, altså et datasenter basert på blockchainteknologien, og det hittil største målt i kraftforbruk.

Les også:  Skoletilbud i Nordland på høring

Bitfury investerer rundt 274 millioner NOK (35 millioner USD) i infrastruktur knyttet til datasenteret.

Et av verdens mest energieffektive datasenter
Den gjennomsnittlige effektiviteten når det kommer til datasenterets kraftforbruk (PUE) er 1.05 eller lavere, noe som gjør det til et av de mest energieffektive i verden. Bitfurys strømforbruk vil være på 350 GWh årlig basert på 100% fornybar vannkraft levert av Helgeland Kraft. Vannkraften kommer med opprinnelsesgarant fra blant annet prisbelønnede Øvre Forsland kraftverk.

Bitfury tar i første omgang sikte på å ha mellom 30 og 35 lokale ansatte i Mo i Rana for å drifte datasenteret.

I tillegg til å drifte datatsenteret, har Bitfury engasjert verkstedgiganten Momek til å produsere og levere mobile datasenter enheter til datasenteret i Mo i Rana. Dette gjør at de kan komme i gang med driften raskt og har stor fleksibilitet.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Avgjørende med godt samarbeid
Administrerende direktør i Mo Industripark as Arve Ulriksen er meget fornøyd med at forhandlingene om etableringen førte frem, og løfter frem flere nøkkelaktører.

– Dette vil bety mye for utviklingen av datasenterindustrien på Helgeland, og samtidig et dette sterkt signal om at nettopp Nordland er blant de mest konkurransedyktige lokasjonene i verden for denne type virksomhet takket være det stabile klimaet, tilgjengelige landområder, høy industrikompetanse og et betydelig vannkraftoverskudd, uttalte Ulriksen og trakk frem innsatsen fra sin ledergruppe samt interne ressurspersoner som viktig for denne suksessen. I tillegg har god dialog og støtte fra Nordland Fylkeskommune, Rana Kommune og Helgeland Kraft vært avgjørende, understreket Ulriksen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.