Søndag 27. oktober får du ekstra god tid!

klokke

Da stilles nemlig klokken én time tilbake til såkalt normaltid. Justervesenets tidssjef Harald Hauglin står klar til å stille klokken natt til søndag fra 03.00 (UTC+2) til klokka 02.00 (UTC+1).

– En time gir oss hele 3600 av SI-enheten sekundet. Og som de fleste sikkert vet: Ett sekund er varigheten av 9 192 631 770 perioder av strålingen som tilsvarer overgangen mellom de to hyperfin-nivåene i grunntilstanden til cesium 133, sier Harald Hauglin, som har startet nedtellingen til søndagens klokkestilling.

Les også:  Vil flytte rusbehandling av barn fra barnevern til helsevesenet

Bidrar til koordinert universaltid (UTC)
Justervesenets tidslaboratorium holder blant annet styr på Norges tid og er med i ordningen som gir oss verdens felles tid, eller koordinert universaltid (UTC).

UTC er derfor ikke basert på én bestemt supernøyaktig klokke, men er en gjennomsnittsberegning av mer enn 400 atomur hos tidslaboratorier i rundt 70 land.

Sommertidsordningen for fall?
Europakommisjonen foreslo i fjor høst at vi skal slutte å stille klokka frem og tilbake hvert halvår. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) uttaler dette i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet:

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

«Mange lurer på om vi snart skal slutte å stille klokka, men vi må fortsette en stund til. Vi må vente til EU har behandlet ferdig saken, så skal vi vurdere hva vi skal gjøre her i Norge. Vi planlegger å sende ut dette på høring om ikke altfor lenge.»

Dermed forholder Norge seg inntil videre til gjeldende direktiv, noe som kan gi ekstra tid til søndagsturen 27. oktober.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.