Fersk undersøkelse viser at Nordmenn fortsatt har datoskrekk

Q-Meieriene

Selv om 7 av 10 nordmenn alltid sjekker dato når de kjøper melk i butikk, er det bare 1 av 10 som kaster utgått melk uten å gi den en sjanse. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion på vegne av Q-Meieriene. – Datomerkingen preger oss for mye, mener Q-Meierisjef Bent Myrdahl.

Undersøkelsen viser at forbrukerne er bevisste og ikke ønsker å kaste mat, samtidig misforstår mange datomerkingen fortsatt.

— I samarbeid med utålmodige forbrukere har vi siden 2017 jobbet målrettet for å hjelpe folk med å gi slipp på datoskrekken når de handler melk. Blant annet ved være først ute med å innføre «Best før, ikke dårlig etter», sier Myrdahl.

Det kastes 100 millioner melk hvert eneste år i Norge. Q-sjefen utfordrer produsenter, butikker og forbrukere til å være med på en felles dugnad for å redusere matsvinnet.

Les også:  Bodøværinger får mest kaffe for pengene i Nordland

—  Om vi skal klare å gjøre noe med problemet må vi mobilisere og bli mer bevisste på å ta vare på den maten som produseres. Det er ikke forbrukernes ansvar alene, det er en kamp vi må kjempe i fellesskap, sier Q-sjef Bent Myrdahl.

Selv om de aller fleste av oss fortsatt sjekker datomerkingen på melka i butikk, er vi ifølge undersøkelsen mindre opptatt av dato på melk enn vi var tidligere. Hele 4 av 5 opplyser at de lukter, vurderer og smaker på melka for å sjekke om den er ok.

—  Det er oppløftende å se at folk vet hva de bør gjøre. Forbrukerne vet at «best før» ikke betyr «kast etter», smiler Myrdahl og legger til at enda flere kan bli litt flinkere til å bruke sansene før de kaster mat.

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

Det lille utfordrermeieriet har tidligere innført skrukork og målevindu på melkekartongen som tiltak i kampen mot matsvinn. På kartongen har de flere ganger inspirert matreddere med oppskrifter som smaker like godt med «sur» melk som med fersk – og opplyst om matvettregler for hvordan man tar bedre vare på meieriprodukter.

—  Vi vet at forbrukerne gjerne ønsker å redusere matsvinnet, men mye tyder på at mange synes det kan være krevende å gjennomføre i praksis. I Q-Meieriene føler vi et ansvar for å gjøre noe med det, sier Myrdahl.

Over halvparten av oss innrømmer at vi gjerne lener oss lengst inn i melkeskapet for å plukke kartonger med lengst holdbarhet – selv om produktet foran hadde god nok dato for tiltenkt bruk.

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

—  Ikke bare påvirker matsvinn vår personlige økonomi, det har også en enorm miljøpåvirkning. Vi i Q blir hele tiden utfordret av forbrukerne til å gjøre mer for miljøet, og det tar vi på største alvor, slår Myrdahl fast.   

I undersøkelsen svarer 7 av 10 at de tror at vi kaster mer melk i dag enn vi gjorde før innføringen av datomerkingen i 1975. Q-Sjefen mener at dette er et resultat som viser at datomerkingen preger oss for mye.

—  Dette er en tydelig tilbakemelding fra forbrukerne. Vi må finne nye og bedre måter å løse situasjonen på, for å hindre enorme mengder matsvinn, avslutter Q-Sjefen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.