En av fem i Nordland tror de har kjørt med promille

fartsgrense

Kolliderer du i ruspåvirket tilstand kan du ende opp med erstatningskrav på flere millioner kroner. Likevel svarer en av fem i Nordland at de tror de har kjørt med promille.

Alt for mange tar sjanser med alkohol og bilkjøring mener forsikringsselskapet Gjensidige og Trafikksikkerhetsforeningen.

I undersøkelsen Ipsos har gjennomført for Gjensidige, svarer også hver tiende bilist at de «av og til» drikker alkohol noen timer før bilkjøring, og beregner når de er under promillegrensen.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo, advarer mot å stole på regneferdighetene.

– Drikker du alkohol, lar du bilen stå. Må du kjøre hjem, holder du deg til alkoholfri drikke. Så enkelt er det, sier Eklo. Han advarer også mot «dagen derpå»-fella. – Legg inn god margin før du skal kjøre bil etter en fest, råder han, og får støtte av Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen.

Les også:  Han Helge & Han Håkon fra Nord-Norge slipper gladlåta "Snøscooterfest"

– Rus og bilkjøring går ikke sammen. Du blir mer ukonsentrert og får en dårligere evne til å tolke inntrykk, selv ved ganske lav promille. Koordinasjonen din blir dårligere, avstandsbedømmingen blir svekket og reaksjonsevnen tregere. Det kan få fatale konsekvenser for deg selv og de du møter i trafikken, sier han.

Ingen erstatning til promillekjørere
Kolliderer du etter å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand, kan de økonomiske og menneskelige konsekvensene bli store. Ikke bare for dem du eventuelt måtte skade, men også for deg selv.

Les også:  Ber om relokalisering av 333 Skvadronen til Andøya

– Er årsaken promillekjøring, vil du normalt ikke få erstatning fra forsikringsselskapet. I tillegg får du et erstatningskrav for alle skadene du har påført andre, både personskader og materielle skader. Er det alvorlige personskader snakker vi fort millionbeløp. I verste fall ender du som gjeldsslave for resten av livet, sier Eklo.

Menn tar større sjanser enn kvinner
Undersøkelsen viser at menn er mer tilbøyelige til å drikke alkohol og regne seg frem til når de er kjørbar, og at det er over dobbelt så mange menn som kvinner som tror de kan ha kjørt i påvirket tilstand.

Les også:  Høysesong for steinsprutskader i Nordland – 350 skader i påskeuken

Alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler er årsak til nesten halvparten av alle dødsulykkene i trafikken i Norge viser data fra Folkehelseinstituttet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.