Er det fritt frem for alle å ta frem grillen i boligselskapet?

mat kjøtt

Det er sommer og høysesong for grilling, og du lurer kanskje på om du fritt kan grille på balkongen eller i hageparsellen i borettslag eller sameier. Finnes det lover og regler som styrer dette?

Det er ikke noen egne regler om grilling i boliglovene, men det finnes regler om at man ikke skal bruke boligen eller fellesarealene på en måte som er unødvendig til ulempe eller skade for de andre beboerne. Brannfarlig grilling, f.eks. med mye flammer og varme nær vegg, eller stekeos og røyk som forsvinner rett inn i naboens soverom, må man derfor unngå.

– For å sikre «god grill-skikk» er det lurt å ta inn regler om grilling i husordensreglene. Da vil alle beboerne lett og enkelt se hva som er god og hensynsfull grilling, og man unngår konflikter, sier Line Bjerkek, advokat og faglig leder i NBBL.

Les også:  Nordmenn på ferie: Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann

I et boligselskap – altså i et borettslag eller sameie – er det gjerne slik at noe eller all grilling bør forbys. Det kan f.eks. være på grunn av verneverdig bebyggelse, eller andre områder som er særskilt utsatt for ulempe eller skade av grilling.

Å bruke kullgrill på en balkong er brannfarlig og bør ikke være lov. De fleste tillater imidlertid bruk av elektrisk grill eller gassgrill. Og godt brannvett er alltid viktig.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

For å imøtekomme beboernes behov for grilling har noen boligselskaper etablert grillplasser på fellesarealer utendørs som alle kan benytte. Dette kan være både praktisk og sosialt.

Noen boligselskaper legger ut informasjon om regler for grilling på sine nettsider, portal, facebook eller lignende, eller henger oppslag i gangen. Der kan man oppfordre beboerne til å tenke over hvor de plasserer grillen i forhold til vindretning med tanke på naboer, og hvilken type grill som er tillatt å bruke. Det kan også være hensiktsmessig å ta dette inn i husordensreglene for boligselskapet.

Les også:  50 år med tekst under korken!

– Det viktigste er ganske enkelt å ta hensyn til andre, og å fastsette retningslinjer som ivaretar brannsikkerheten og begrenser ulempene grilling i verste fall kan medføre. Grillkos for deg kan fort bli til sjenerende grillos for naboen. Dersom du følger reglene og tar hensyn, er det gode muligheter for å kose seg med grillmat på egen balkong eller hageparsell, sier Line Bjerkek, advokat i NBBL.

I borettslag kan husordensreglene endres ved vedtak i styret, mens de i eierseksjonssameier må endres ved vedtak i årsmøtet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.