1 av 3 i Nordland kan ikke lese og forstå et sjøkart

gjensidige

Sommeren er høysesong for båt, men i årets undersøkelse kommer det fram at ikke alle er like stødige på navigeringen.

– Gjensidige har spurt båtfolket om deres forståelse av sjøkart enten på papir eller digitalt. Selv om mange svarer at dette kan de, er vi mest bekymret over alle de som ikke kan lese og forstå et sjøkart, sier Arne Voll som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

I Nordland svarer 31 prosent av båteierne at de har en dårlig forståelse av sjøkart, mens 62 prosent mener de leser sjøkart svært godt eller ganske godt.

Les også:  LESERINNLEGG: Kuttene vil ramme den nordnorske befolkningen!

Det er Ipsos som har foretatt undersøkelsen for Gjensidige. Det er langt flere menn enn kvinner som sier de har god kunnskap om dette.

– Stol ikke kun på at elektroniske hjelpemidler som kartplotter, GPS og autopilot alltid fungerer, advarer Voll. Han mener de er svært viktig å ha en backup med papirkart og kompass i båten og kunne bruke disse.

I år har Gjensidige mottatt melding om 75 små og store båtskader i Nordland med utbetalinger på 4,3 millioner kroner. 75 prosent av alle disse skadene er grunnstøtinger og sammenstøt. Det er også viktig å se ut av «vinduet» for å sjekke om kartet og omgivelsene stemmer med hverandre.

Les også:  LESERINNLEGG: Døgnåpent PCI-senter må på plass!

– Oppskriften på en trygg og god båtsesong behøver ikke å være komplisert. Ta hensyn til omgivelsene, senk farten, styr unna alkohol, bruk redningsvest og ikke minst, bruk hodet, avslutter Voll.

Eksempler på skader i sommer:

  • Traff stake – Litt større fritidsbåt tøffet rolig rundt i 5 knopp i kjent farvann. Kunden var båtvant, men litt uoppmerksomhet gjorde at båten kjørte rett på en stake og skadet skroget. Skadeomfang på 65.000 kroner
  • På havets bunn – Motorbåt 32 fot til 1,5 millioner kroner kjørte på skjær og sank. Forliset skjedde på åpen sjø og dypt vann. Båten ligger på havets bunn og ennå ikke lokalisert. Ingen personer skadet.
  • Trenger hjelp – Båtforhandlere forteller om ferske båteiere som ber om at båten blir kjørt «hjem til egen brygge» på grunn av at de selv har manglende kunnskap om det å føre en båt.
Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

Så langt i år har Gjensidige registrert flest antall skader fra båteiere i Bodø, Narvik og Rana.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.