Dette kan du gjøre for å beskytte deg mot skogbrann

skogbrann

I store deler av Norge er det nå skogbrannfare. Det fører til mange råd om hva du ikke skal gjøre i naturen, men det finnes også råd om hva du bør gjøre.

Mange i Norge har bolig, gård eller hytte nær skogen. Det kan være litt ekkelt når det er så stor skogbrannfare som nå. Den gode nyheten er at mange skogbranner kan unngås. Ni av ti branner starter nemlig som følge av menneskelig aktivitet.

Flere brannvesen advarer nå mot blant annet grilling og bål i naturen. Håpet er at det skal hindre at branner starter.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

Men det finnes ting du kan gjøre for å gjøre det mindre farlig for deg selv eller eiendommen din hvis brannen først nærmer seg, forklarer administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp.

Han viser til rådene fra FEMA (amerikanske krisemyndigheter) og CFPA Europe (den europeiske samarbeidsorganisasjonen for brannvernsforeninger i Europa). De har laget lister med råd om hva folk kan gjøre.

Du kan lese flere av rådene på norsk nederst i saken.

Les også:  Over 4 millioner til landbruket i Nordland

– Disse rådene gjør at det blir vanskeligere for flammene å spre seg, sier Søtorp.

Noen av rådene handler om endringer på hus eller hytte. Andre handler om tips til hvordan du også kan brannsikre hagen.

– Hjemmene våre er det dyreste de fleste av oss kjøper i løpet av livet. Da er det god butikk å bruke litt tid på å sikre det best mulig mot branner, sier Søtorp.

Les også:  Disse helserådene gir nordlendinger mest blaffen i

Skogbranner er også kostbare for resten av samfunnet. I månedsskiftet mai/juni ble en engangsgrill utpekt som årsak til en skogbrann i Østfold. Kostnaden for brannen ble anslått til sju millioner kroner av Rigman Pents, som er brannsjef i Indre Østfold. I tillegg kommer kostnadene for tapte arbeidsdager for bedrifter og samfunnet som måtte bidra med mannskaper til å slokke brannen, som varte i seks dager.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.