10 julegavetips som er bra for lommeboka, miljøet og livsgleden

katt jul

Julegaver trenger ikke koste tusenvis av kroner og komme rett fra fabrikk. Her er DNTs 10 julegavetips som er bra for lommeboka, miljøet og livsgleden.

– Jeg tror mange har lyst til å bremse julegavekarusellen. Noen kjenner på dårligere råd enn før, andre har faktisk overflod av ting og alle kan kjenne på bekymring for jordas ressurser. Kanskje er det i år vi skal samle oss om å faktisk tenke nytt om julegaver, spør Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforeningen (DNT).  

– Vi må utfordre oss mer på julegavene, og tørre å gi en annerledes eller brukt gave. Og ikke minst må vi bli glade når vi får en!  

Han ber folk frigjøre seg fra å tenke så mye på prisen og det å gi en gave som er like mye verdt i kroner som den vi får.  

– Julegavebytting er ikke en konkurranse. Men det er så klart hyggelig at man ønsker å glede hverandre og det skal vi fortsette med, sier Klarp Solvang.  

DNT har satt sammen 10 tips til julegaver som kan passe dem som ikke trenger så mange ting, som ønsker å være mer aktive eller oppleve noe. Her er det naturlig nok gode gaveideer til dem som elsker friluftsliv.

Les også:  Nordmenn på ferie: Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann

– Stadig flere setter pris på å gi og å få opplevelsesgaver. Dette er gaver som varer og dessuten ermulighetene for hva de skal inneholde nærmest uendelige, sier DNTs generalsekretær.  

Han råder dem som skal gi en opplevelsesgave å være så konkrete som mulig sånn at mottakeren skjønner at dette faktisk skal gjennomføres.  

– En opplevelsesgave er ikke en kjapp løsning i siste liten. Man kan legge mye kjærlighet og innsats i en slik gave selv om den koster deg lite i kroner og øre. For å gjøre gaven mer konkret kan du foreslå datoer og steder, pakk inn et brukt kart eller noe man må ta med under opplevelsen, sier KlarpSolvang.  

10 julegavetips:

1: Gi bort en hyttetur 

Gi bort en hyttetur og deg selv som turfølge! Hvor stor gaven er kan du justere selv: dagstur, overnatting eller en hel helg. DNT har mer enn 550 hytter over hele landet; ubetjente, selvbetjente og betjente. Mange rimelige ubetjente hytter kan man besøke med kollektivtransport eller ved å gå hjemmefra.  

2: Et kart med invitasjon til tur  

Hvorfor ikke pakke inn et kart til en tur som dere kan gjennomføre sammen? Kartet kan være brukt eller kjøpt nytt.  

3: En middag ute  

Å invitere på middag er alltid hyggelig, men det er noe ekstra spesielt med et måltid utendørs. Gi bort en kveldstur i nærmiljøet og middag fra bål, primus eller termos.   

Les også:  Smarte råd til katteeiere i ferien

4: Reparasjon av turklær eller utstyr  

Er du god til å reparere og fikse? Gi bort et klippekort på reparasjoner. Det blir den som ikke kan reparere garantert glad for. Og mer miljøvennlig gave finner du neppe! Du kjøper ikke noe nytt, og mottakerens klær og utstyr får et lenger liv.  

5: Gi bort kunnskap til jul  

Det er aldri for sent å lære noe nytt. Kanskje kan du gi noen en ny hobby og et minne for livet. Hvorfor ikke gi bort et klatrekurs, toppturkurs, kart- og kompasskurs eller noe annet moro.

6: Lakenpose eller sengesett  

DNTs lakenposer og sengesett er laget i tett vevet natursilke, et mykt og slitesterkt stoff som er deilig å sove i. Disse produktene lever og kan brukes lenge, og dermed er miljøbelastningen lavere enn for produkter av kortere levetid. Lakenposene brukes på DNTs hytter eller på andre turer.  

7: Tur med turleder  

Mange drømmer om å gå en lengre tur i fjellet, men er usikre på om de tør å sette av gårde alene. Kanskje kan drømmen om hvite vidder bli til virkelighet gjennom din gave? DNT tilbyr mange fellesturer med erfarne turledere.  

8: Inviter til båltur i nærmiljøet 

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

En julegave behøver ikke å koste mange kroner, den kan allikevel gi en stor opplevelse! Legg et kort i julegaven hvor du inviterer på båltur, gjerne på en spesiell dato, slik at både mottaker og giver kan begynne å glede seg. Når dagen kommer, pakker du sekken og tar med litt ved. Så kan dere kose dere med å grille noe på bålet, eller kanskje du tar med en hjemmelaget pinnebrøddeig?  

9: Turbøker

Gi bort inspirasjon, historier eller friluftskunnskap til den turinteresserte! Det finnes mange gode inspirasjonsbøker for den som planlegger turer eller trenger inspirasjon for å komme seg ut. Om du har en brukt bok du selv er glad i kan du gi bort den og forklare med et kort hva som er ekstra bra med boka. En personlig bokanbefaling er en gave med mening.  

10: Gi bort et medlemskap

Et medlemskap i DNT varer lenge og kan brukes så mye du vil. I tillegg til flotte naturopplevelser gir medlemskapet rabatt på overnatting på DNTs hytter, mulighet for å være med på turer, kurs og andre aktiviteter, og en rekke andre fordeler som vil komme godt med for mottakeren av gaven. I tillegg støtter medlemskapet arbeidet med å merke stier, vedlikeholde hytter og kviste løyper så alle kan ferdes trygt i fjellet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.