Vinterferie: Derfor bør du ta av ytterjakken i bilen

vinter vei

Mandag starter vinterferien i store deler av landet, og mange vil allerede i helgen kjøre til fjells. Flere vil beholde vinterjakken på under bilturen, men det kan gi dårligere sikkerhet.

Kun 1 av 10 pleier alltid ta av seg ytterjakken når de kjører bil, viser en spørreundersøkelse.

– Det burde vært langt flere. Kollisjonstester viser at bilbeltet ikke fungerer optimalt hvis man har en tykk jakke på seg. Ved en kollisjon tar det da lengre tid før sikkerhetsbeltet strammes, og risikoen for alvorlige skader øker. Kroppen beveger seg mer fremover, og selv om det er snakk om få centimeter her kan det gi store utslag ved et sammenstøt, selv i moderat hastighet. I en kollisjon er det små marginer som avgjør hvor skadd en blir, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  Mange trafikkulykker har årsak i bilens berøringsskjerm

I vinterferien i fjor ble 77 personer skadd i trafikken, og forsikringsbransjen registrerte over 22.000 bilskader i forbindelse med trafikkulykker, viser tall fra Finans Norge. De materielle skadene utgjorde vel 450 millioner kroner.

La ikke barn feste bilbeltet selv
Det svenske forsikringsselskapet Folksam har tidligere utført en omfattende kollisjonstest rettet mot barn som viste at akselerasjonen i brystkasse, nakke og hode økte markant i en kollisjon når barnet hadde en vinterjakke på under sikkerhetsbeltet. Noe som kan gi store indre skader.

Les også:  Guide for single nordmenn: Slik starter du å date igjen

– Lærdommen er å kle av barna ytterjakken, og la ikke små barn få feste beltet alene uten at en voksen sjekker at det sitter som det skal, tett inntil kroppen. Er beltet for slakk kan barn i verste fall skli delvis under beltet ved en kollisjon. Helst bør beltet være stramt over hoftene og skulder. I det daglige tror jeg mange voksne unngår å sjekke at beltet hos barn sitter stramt nok, spesielt på kortere bilturer, sier Brandeggen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.