Banket på moskédører i månedsvis

bonnnier

Politikvinnen lærte seg arabisk for å hjelpe oslokvinner ut av vanskelige forhold, men lederne i moskeene gjorde alt de kunne for å holde henne unna.

– Flere av kvinnene jeg traff i jobben fikk ikke lov til å lære seg norsk, de fikk ikke eie et bankkort, og de fikk ikke gå noe sted uten anstand, sier Kim Anne Hiorth, som gjennom 31 år i Oslopoltiet har truffet utallige kvinner som lever under sine ektemenns beinharde kontroll. De ble utsatt for vold og seksuelle overgrep, og få turte å henvende seg til politiet. Hun vektlegger likevel at de fleste hun traff levde gode liv uten mishandling.

26. januar lanseres hennes bok om et liv i tjenesten, «Politihjerte». 

Les også:  Hvordan få Hulu i Norge

– Da jeg begynte å jobbe for å knytte kontakt med de muslimske miljøene i Oslo, ble jeg avvist gang på gang. Det typiske var at en mann åpnet, så på meg og slang døra i ansiktet på meg. Og det er ikke så rart, for mange har brutale møter med politiet i eget hjemland bak seg.

For Hiorth ble det derfor en viktig oppgave å vise at politiet også kunne være til støtte og hjelp. Etter måneder med avvisninger i dørsprekkene til Oslos moskeer, begynte noe å skje. Sakte, men sikkert fikk Hiorth innpass i moskeene, og muligheten til å hjelpe både kvinner og menn med problemer som sjelden fanget politiets oppmerksomhet. Mange av kvinnene har Hiorth fremdeles kontakt med i dag, og samtilige uttrykker en enorm takknemlighet for å ha blitt sett og hjulpet. 

Les også:  Ny bok: Matoma – aldri god nok

Siden hun begynte i tjenesten tidlig på 1990-tallet, har Hiorth sett hva en vanskelig start på livet gjør med et menneske. Hun har truffet dem som lever med vold, rus og prostitusjon. Mennesker som er farlige. Som føler seg ensomme og redde, fremmedgjorte og fortapte. 

– Som nyutdannet i ordenspolitiet traff jeg mange barn som levde under umenneskelige forhold. Barn som ble slått, neglisjert og seksuelt mishandlet, sier Hiorth.

Etter årene på gata, begynte politikvinnen å jobbe med gjengkriminalitet og MC-miljøene. Selv freste hun rundt på en Harley Davidson, men til tross for den svære sykkelen, tok det tid å bygge gode relasjoner til motorsykkelgjengene. 

Les også:  MUSIKK: Bel Canto ute med låta "Grass Mint Crisp"

– Gjengene nekter kvinner medlemskap, og behandler dem som eiendeler. De liker ikke politiet, og i hvert fall ikke politikvinner, sier Hiorth. 

Med sin evne til å se mennesker slik de trenger å bli sett, klarte hun likevel å bygge opp tillit i det hypermaskuline miljøet, og har den dag i dag kontakt med personer fra MC-gjengene. Hvert år blir bursdagen til en yrkeskriminell i en motorsykkelgjeng ødelagt, hvis ikke han får bursdagshilsen fra Hiorth.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.