Bedre regler for kvinnelige fiskere

nfd

Nærings- og fiskeridepartementet har fastsatt nye regler som skal tilrettelegge bedre for kvinnelige fiskere. De nye reglene åpner for at kvinnelige fiskere både kan ta pause under hele svangerskapet og i en ammeperiode på minst to år etter fødselen.

– De siste årene antallet kvinnelige fiskere i Norge økt, da kan vi ikke ha regler som står i veien for at kvinner søker mot den viktigste fremtidsnæringen vi har, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (FrP).

Les også:  Laget "dokusåpe" for å skildre kystarbeidernes hverdag

De nye reglene innebærer at kvinnelige fartøyeiere kan søke om å få unntak fra leieskipperforbudet fra hun blir gravid og i inntil to år etter fødselen.

– Kvinnelige fiskere kan nå ta en lengre yrkespause i forbindelse med fødsel, uten at de mister rettigheter som fiskere. Å være fisker er en fysisk krevende jobb som er vanskelig å kombinere med svangerskap og amming, derfor er det ekstra viktig at regelverket tar høyde for de spesielle yrkesutfordringene kvinnelige fiskere møter ved fødsel, sier fiskeriminister Nesvik.

Les også:  LESERINNLEGG: Venstre bør lære av SV

Reglene innebærer også at kvinnelige heltidsfiskere skal bli stående på blad B i fiskermanntallet fra de blir gravide og fram til utgangen av det andre kalenderåret etter fødselen. Dette innebærer at berørte fiskere blir stående i mellom to og tre år etter fødselen. Hvis vedkommende for eksempel føder i november 2018, vil hun automatisk bli stående på blad B ut 2020, som er det andre kalenderåret etter fødselsåret 2018. Det er praktiske årsaker til at vi i manntallssammenheng følger kalenderåret i stedet for å regne to år fra selve fødselen.

Les også:  Kystrederiene tar ansvar: Nulltoleranse for trakassering i maritim sektor

Departementet legger dessuten opp til at Fiskeridirektoratet i høstens høring av deltakerforskriften for 2019 drøfter hvorvidt det bør gjøres tilsvarende endringer for mannlige fiskere i foreldrepermisjon, og for foreldre med syke barn.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.