VIDEO: Spanske tog skal spare strøm med norsk teknologi

jernbane

Spania har valgt å ta i bruk strømsparingsteknologi fra Bane NOR for sine tog. Dette kan potensielt kutte 30 prosent av energiforbruket til togene. Hvis alle europeiske land følger etter, kan det spares strøm tilsvarende forbruket til 35 millioner husholdninger.

– Moderne tog kan produsere strøm under bremsing. Vi har utviklet enkel teknologi som måler nøyaktig strømforbruk på togene hvor som helst i Europa. Dermed kan togselskapene spare penger på å kjøre togene energivennlig, samtidig som det også blir gevinster i klimaregnskapet, sier Dyre Martin Guldbrandsen, som er direktør i Bane NOR Energi og leder det europeiske samarbeidet som Spania nå er blitt en del av.

Les også:  Spiller inn nye togruter i Nordland

Fra 2020 krever EU at samtlige tog får muligheten til å bruke denne typen spareteknologi. Dette må medlemslandene legge til rette for. Norske Erex er det eneste systemet som er ferdig utviklet og i bruk. Systemet er veldig gunstig for togselskapene fordi de sparer mye penger. 1. januar signerte spanske jernbanemyndigheter under avtalen som sikrer dem adgang til den norske teknologien.

– Det er viktig for oss å kunne bruke et system som allerede er iverksatt i andre land. Vi kan lære fra suksessrike erfaringer i Norge, Belgia, Danmark, Sveits, Sverige, Nederland og Finland, sier president Isabel Pardo de Vera Posada i ADIF, som er den spanske statens infrastrukturforetak.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Teknologien heter Erex og er utviklet i Norge av Bane NOR Energi og først spredt til nordiske land gjennom et dugnadssamarbeid. Eress er et Non-profit-, Split-cost-samarbeid mellom europeiske land som Spania nå blir en del av. Fra før er de nordiske landene, Nederland, Belgia og Sveits med. Teknologien er i utgangspunktet enkel, og innebærer ingen tunge og dyre systemer. 6000 tog i sju land bruker nå systemet. Utstyr for strømmåling i toget og system for avregning av forbruket gir togselskapene potensial til å spare opp mot 30 % av strømforbruket. Sparing skjer både ved at tog produserer strøm under bremsing og ved at lokførere tilpasser kjørestilen for å bruke mindre strøm.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Tog er transportmiddelet som bruker minst energi per passasjer. Likevel kan togene gjøres enda mer energieffektive. I Europa bruker togene ca. 60 milliarder kilowatt-timer strøm. Teknologien Erex er utviklet av Bane NOR Energi og gjennom samarbeidet Eress tar stadig flere land systemet i bruk. De som bruker teknologien, kan spare mellom 15 og 30 % av strømforbruket. Med et grovt anslag tilsvarer sparepotensialet strømforbruket til 35 millioner europeiske husstander.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.