Sommerhandelen viktig for små kommuner

harald

Sommeren 2020 ble tidenes beste for store deler av norsk detaljhandel. Virke, Hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, anslår at vi i juli og august i år vil handle for 108 milliarder kroner.

Det er snaut 6 milliarder kroner lavere enn i 2020, men 6 milliarder over “normalåret” 2019. Kaldt og vått vær vil være godt nytt for kjøpesentrene, mens sol og varme vil gi økt dagligvaresalg.

– Sommerhandelen er viktig for hele handelsnæringen og Moskenes og Flakstad topper listen over kommuner med høyest sommeromsetning. Ikke i noen andre kommuner i landet utgjør omsetningen i juli og august en så stor andel av årsomsetningen som i disse to kommunene, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør i Virke Handel. 

En ny rapport utarbeidet av Kvarud Analyse på vegne av Virke, viser at butikkhandelen i Nordland omsatte i juli og august i fjor for 5 milliarder kroner, 652 millioner kroner mer enn i samme periode i 2019. Dette utgjorde 19,8 prosent av årsomsetningen for detaljhandelen i fylket.

Les også:  Etablerer nasjonalt nettverk for nye oppdrettsarter

I 25 kommuner i Nordland sto sommerhandelen for over 20 prosent av årsomsetningen i fjor. I åtte av kommunene utgjorde sommerhandelen mer enn en fjerdedel av årsomsetningen. I Moskenes og Flakstad sto sommeromsetningen for 32,1 og 31,4 prosent.  I Radøy og Dønna utgjorde sommerhandelen i fjor 30,2 og 28,3 prosent av årsomsetningen, mens den i Vega og Hamarøy utgjorde 28,0 og 26,4 prosent. I Steigen og Herøy utgjorde sommerhandelen 25,6 og 25,1 prosent av årsomsetningen i 2020.

Av de 23 av landets kommuner der sommerhandelen utgjorde mer enn en fjerdedel av årsomsetningen i 2020 ligger 8 av dem i Nordland.

– Hyttefolk og turister handler lokalt og bidrar til at mange kommuner får et skikkelig løft i handelen i juli og august. Dette er spesielt viktig for de minste og mest sårbare distriktsbutikkene der den gode omsetningen om sommeren som gjør det mulig å holde åpent hele året, sier Andersen.

Les også:  Arctic Lavvo AS får støtte til internasjonal markedsføring

I fjor bidro Norgesferie og stengte grenser til betydelig omsetningsvekst i butikkomsetningen i hytteområdene i de to sommermånedene. Årets sommer preges av usikkerheten rundt smittesituasjonen og hvor det blir mulig år reise på ferie.

– Den sterke veksten i sommerhandelen i fjor gjør at det er vanskelig å se for seg at handelen i norske butikker skal få et ytterligere oppsving i år. Mest sannsynlig vil detaljhandelsomsetningen gå litt ned, men årets sommerhandel vil likevel ligge godt over nivået i 2019, sier Andersen.

Sommerhandelsrapporten anslår at butikkomsetningen i årets to sommermåneder vil falle med 5 prosent til 108 milliarder kroner (inkl. mva.) Dette er snaue 6 milliarder lavere enn i fjor da omsetningen var på rekordhøye 113,8 milliarder kroner (inkl. mva), men likevel rundt 6 milliarder høyere enn i normalåret 2019. I tillegg kommer netthandel, som er i sterk vekst. Totalt estimeres sommerhandelen til 121 milliarder kroner, inkludert netthandel i norske butikker og torghandel utenom fast utsalgssted.

Les også:  Mattilsynet feller knallhard dom over svinenæringen

Selv om reiserådene stadig endrer seg, blir folk flest i Norge denne sommerferien. I Virke Reiselivs Reisepulsundersøkelse svarte kun 22 prosent blant de som planlegger sommerferie, at de sannsynligvis vil tilbringe den i utlandet selv om norske myndigheter ikke lengre fraråder reiser i Norge eller til utlandet.

– Vi antar at nordmenns taxfreehandel og forbruk i utlandet fortsatt blir begrenset. Det samme er det grunn til å tro om grensehandelen, selv om grensen er åpnet. Også i år må vi regne med et betydelig frafall av utenlandske turister, avslutter Andersen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.