8 av 10 har møtt «spøkelsesbiler» på veien

vinter trafikk

I vinterkulda er det mange som gambler med sikkerheten når de starter en nedfrosset bil. Hele åtte av ti bilister har møtt «spøkelsesbiler» i trafikken, biler med nedfrosset frontrute hvor sjåføren kun har en liten åpning å se ut av, viser en spørreundersøkelse.

– Jeg tror mange kjenner seg igjen i å starte å kjøre før all is er borte fra frontruten på morgenen. Men bilkjøring og dårlig sikt er en farlig kombinasjon. Ikke bare risikerer man bot eller å miste førerkortet. Man utsetter andre bilister, og ikke minst myke trafikanter for alvorlig risiko for sammenstøt. Fremfor å legge avgårde nærmest i blinde, bør man heller bruke noen minutter ekstra til å fjerne is på frontruta og sidevinduene, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

Ikke alle børster biltaket fritt for snø
Spørreundersøkelsen er foretatt av YouGov på vegne av Tryg Forsikring, og viser også at 6 av 10 alltid børster biltaket fritt for snø før de kjører. 3 av 10 svarer at de gjør det av og til.

– Å få snøføyk fra bilen foran slengt i frontruta mens man er i fart er skummelt og farlig. Man risikerer å miste sikten fullstendig før en får slått på vindusviskerne. I tillegg kjører mange uten baklys, noe som forsterker risikoen for sammenstøt. De som ligger bak en bil med både snø på taket og uten baklys på risikerer å miste denne av syne i snøføyka. Da er det stor fare for påkjørsel bakfra ved oppbremsing, sier han.

Les også:  Trettebergstuen er ikke faktisk etterforsket av Økokrim

Over 40.000 påkjørsler bakfra
I 2018 registrerte forsikringsbransjen over 40.000 påkjørsler bakfra, til en erstatningskostnad (materielle skader) på 925 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

Grunnet et EU-direktiv har mange nyere biler lysinnstillinger som med innstilling «0» gir kun lys foran, «auto» gir lys foran og bak men kun dersom det er mørkt, for eksempel i en tunell, mens innstillingen «ha på lys» gir lys både foran og bak hele tiden og bør benyttes.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.