Pelsdyrnæringen: Regjeringens forslag en enorm skuffelse

norges pelsdyralslag

Regjeringspartiene forsøkte onsdag å fremstille endringene i erstatningen til pelsdyrbønder som «individuell behandling» og et stort løft. Sannheten er at forslaget vil slå like voldsomt og urettferdig ut for de to hundre norske familiene som rammes.

– Dette var en pressekonferanse bygd opp for å lure folk og mediene, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertan Skadsem Trane.

– De lover individuell vurdering, men legger så urimelige føringer at det ikke er i nærheten av å dekke tapene. 200 norske familier ble sviktet på nytt i dag.

Høyre, KrF, FrP og Venstre samlet seg onsdag for å legge frem det de omtalte som individuell behandling av pelsdyrbønder. Tre landbruksministre har lovet at ingen pelsdyrbønder skal lide økonomisk tap. I pressekonferansen var det gjort om til at de ikke skulle lide “for store” tap. Forslaget baserer seg fortsatt på det grunnleggende urettferdige prinsippet med bokført verdi.

Les også:  Norsk næringsliv frykter geopolitisk uro og økonomisk kollaps

– Jeg kan nesten ikke skjønne annet enn at dette må være en gedigen misforståelse. Vi har jo vist mange eksempler på å vise hvordan disse prinsippene vil ruinere folk. Politikerne har nikket og grått og forstått hvor alvorlig dette er, og hvor urettferdig det slår ut. Nå kommer de plutselig med et nytt forslag basert på de samme urettferdige prinsippene, sier Trane Skadsem.

– Så lenge prinsippet om bokført verdi ligger til grunn er det grunnleggende urettferdig. Det blir aldri rettferdig og anstendig med det. Det er som at noen skulle tatt jobben og huset huset fra folk – og tilbudt dem ligningsverdien. Da hjelper det ikke med individuell behandling – for selve prinsippet er helt feil. Det vet politikerne også, og derfor var de så opptatt av å gjenta “individuell behandling”, og ikke snakke om bokført verdi.

Les også:  Norsk næringsliv frykter geopolitisk uro og økonomisk kollaps

Norges Pelsdyralslag er tydelige på at individuell behandling ikke betyr noe uten at prinsippene for den behandlingen er rettferdig. Politikerne kunne lagt inn ekspropriasjonsrettslige prinsipper og sikret rettferdighet og anstendighet.

– Det de har lagt frem her ser ut som et lappeteppe. Det har fine navn, men i praksis vil 200 norske familier rammes like vilkårlig og dramatisk. Det som fremstilles som individuell behandling er ikke verdt noe. At de ikke har satt en ramme er heller ikke verdt noe, om prinsippene som ligger til grunn uansett gjør erstatningen skammelig lav, sier Trane Skadsem. 

Les også:  Norsk næringsliv frykter geopolitisk uro og økonomisk kollaps

Det er av NPA gjennomført flere uavhengige takseringer som viser hvor galt dette blir: 

• Martin Ishoel driver en reveproduksjon på Oppdal og hadde 400 avlsdyr i 2017. Han har investert all sin tid og alle sparepenger i produksjonen. Han har løpende utgiftsført kostnader til oppgraderinger og har derfor en bokført verdi på 80 720 kroner. En takst gjennomført denne måneden gir en normal salgsverdi på kr 7 950 000. 

• Martin Hove fra Klepp i Rogaland har en minkproduksjon med 3500 avlsdyr. Bokført verdi på anlegget er 2,3 millioner kroner. En takst gjennomført denne måneden viser en normal salgsverdi på kr 12 175 000.

Dette er ikke unike eksempler, men virkeligheten for norske pelsdyrbønder.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.