Millioner til forskning for friskere dyr

hund

Hvert år deler Agria og SKK Forskningsfond ut støtte til ulike veterinærmedisinske forskningsprosjekter i Norden. I år deles det ut 9 millioner kroner til 13 prosjekter i Norge, Sverige og Finland.

Av totalt 59 søknader fikk 13 forskningsprosjekter tildelt støtte med oppstart i 2021. Dette er prosjekter som skal gjennomføres på ett til tre år, og fordelingen er syv prosjekter ved universiteter i Sverige, fire i Norge og to i Finland.

I tillegg til de nye prosjektene har også 12 pågående prosjekter fått tilskudd. I tillegg bidrar fondet til flere lengre utviklingsprosjekter innen veterinærmedisin, blant annet et doktorgradsprosjekt om knesykdommer hos hunder samt hundenes vekt og innvirkning på helse og sykdom. Fondet bidrar også til å arrangere en rekke digitale konferanser som kommer til høsten.

– Denne økonomiske støtten er et viktig samfunnsbidrag for oss, og vi er glad for å kunne bidra til viktige områder innen dyrehelse og dyrevelferd, sier Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring i Norge.

Flesteparten av prosjektene tar for seg hund på generell basis eller bestemte raser. I Norge vil det forskes på tarmbakterien som ble funnet hos flere hunder som mistet livet høsten 2019, beinkreft og spredning (osteosarkom), epilepsi hos vorsteh og fortykket hud på poten og hårløshet i flanken hos greyhounds. Alle utføres gjennom Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

– Prosjektet innen spredningen av beinkreft er en diagnose som også forekommer hos barn, ofte med et fatalt utfall. I prosjektet vil det forskes på bedre behandling, prognose og bedre velvære hos hunder, men disse resultatene kan også hjelpe humanmedisinerne med å forstå kreftformen og behandlingen også hos barn, sier Marte Ottesen, veterinær i Agria Dyreforsikring.

Andre forskningsprosjekter over landegrensen er blant annet behandling av urinveisinfeksjon hos hund, hundens personlighet ut ifra et atferdspespektiv og utvikling av en tverrfaglig metodikk for å se hvordan hunder påvirkes av samspillet med barn i skolemiljøet.

Det ene prosjektet innen katt skal forske på antatt forløp og riktig behandling av forgiftning av alfakloralose, som finnes i muse- og rottegift. De senere årene er det mange katter som har fått i seg dette middelet og har måttet bøte med livet. Det andre prosjektet skal se på kronisk nyresykdom hos katt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.