Glad for midler til mineralkartlegging i Nordland

nfk

– Det er veldig positivt at regjeringen styrker Norges geologiske undersøkelse (NGU) med 10 millioner kroner, som skal brukes til kartlegging av mineraler nødvendige for det grønne skiftet. Europa er i dag i en utfordrende situasjon for tilgang til disse mineralene, sier fylkesråd for Næring i Nordland, Linda Helen Haukland.

Nordland og Nord-Norge produserer i dag flere av mineralene som det grønne skiftet er helt avhengige av, blant annet superren kvarts, grafitt, kalk, dolomitt og jern. Kobber er også et kritisk metall i denne sammenheng. I dag jobbes det med oppstart av to kobbergruver i landsdelen, blant annet i Sulitjelma. 

Les også:  Utvider sommersesongen for fergesambandet Andenes – Gryllefjord

– Det er et stort potensial for å finne flere av disse kritiske mineralene og metallene i den nordlige landsdelen. Dette er et sentralt tema i Mineralstrategi for Nord-Norge. For å finne og utvikle disse ressursene er det behov for en øka innsats, både innen kartlegging og forskning. Det er derfor gledelig at Regjeringen nå styrker NGU med 10 mill kroner til dette arbeidet. 

Les også:  Resirkulert mote fra Bodø kan bli ny trend

– De nordnorske fylkeskommunene har også spilt inn til Regjeringen hvordan plan- og konsesjonsprosesser kan gjennomføres på en kortere og mer forutsigbar måte. Dette er avgjørende for at gode og bærekraftige mineralprosjekter kan komme i produksjon innenfor fornuftige tidsrammer. Jeg håper at dette vil bli viet stor oppmerksomhet i den nasjonale mineralstrategien, som snart kommer, avslutter fylkesråd Haukland.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.