Tusenvis av kilo søppel ryddet i Arktis via prosjektet Arctic Cleanup

Hold Norge Rent

Siden oppstarten av prosjektet Arctic Cleanup i 2021 har frivillige i Finnmark og Island ryddet over 24 000 kilo søppel fra sårbar arktisk natur.

I 2021 samlet frivillige i Finnmark og Island inn totalt 3 743 kilo marin forsøpling, og i 2022 ble det ryddet hele 20 938 kilo fra strender i Finnmark, Island og Grønland. Tilsammen er over 24 000 kilo søppel fjernet fra sårbare områder.

Det er lokale ryddeaktører i Finnmark og Island som har hatt ansvaret for å mobilisere frivillige og koordinere ryddeaksjoner og datainnsamling (registert i Ocean Conservancys verktøy Tides og i Rydde). I tillegg har Hold Norge Rent gjennomført en pilot i Grønland.

Les også:  Biskopene kritisk til å utvide grensen for selvbestemt abort

Arctic Cleanup skal favne om hele Arktis og er et internasjonalt samarbeid mellom Hold Norge Rent (HNR), Ocean Conservancy (OC) og lokale ryddemiljøer i Arktis.

– I Finnmark har vi inngått samarbeid med Finnmark Friluftsråd, og i Island har vi inngått samarbeid med Veraldarvinir, mens det er Ocean Conservancy som har ansvaret for aktiviteten i Alaska og Canada, sier prosjektleder i Hold Norge Rent, Heidi Gromstad.

Interessen for Arctic Cleanup er nå i ferd med å spre seg i regionen, og i tillegg har nye aktører i Alaska, Sverige og Finland vist interesse for å delta i prosjektet. Dessverre er 2023 foreløpig det siste året med finansiering. 

Les også:  Betydelige helseplager blant beboere nær vindpark

– Per i dag vet vi ikke om Arctic Cleanup kan videreføres i 2024, og vi har derfor satt oss ambisiøse mål for 2023, avslører Gromstad. 

– Det foreligger planer om en ekspedisjon i deler av Arktis for å skape engasjement, innhente mer kunnskap og øke bevisstheten om marin forsøpling som miljøproblem i det utsatte og sårbare området, men mer kan jeg ikke avsløre, sier hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.