Bilferien bør være skjermfri for sjåføren

ratt subaru

Nye biler har store skjermer som lar deg styre alt fra navigasjon til musikk og temperaturen i bilen. – Vær bevisst på hvor du har oppmerksomheten når du kjører på sommerens bilferie, la skjermen være mest mulig i fred, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Bruk av mobiltelefon i bil er regulert i en egen forskrift. Men også unødig bruk av touchskjerm kan bryte med trafikkreglene om du tar oppmerksomheten bort fra veien.  

En test svenske Vi Bilägare gjorde i fjor sommer viste at for noen moderne biler hadde føreren kjørt opptil én kilometer på tiden det tok å gjøre enkle endringer i innstillingene på bilens touchskjerm.  

Les også:  Helsemessige fordeler med Airfryer

– Mye kan skje i trafikken på én kilometer. Derfor må du være bevisst og heller kjøre til siden når du trenger å bruke skjermen. Har du stemmestyring i bilen, kan dette være et godt alternativ, sier Sødal.  

Selv om du har tilgang til mye av innholdet på mobilen når den er koblet til bilen, har du ikke lov å bruke touchskjermen på en måte som tar oppmerksomheten bort fra veien. Dette er regulert i vegtrafikklovens § 3.  

– Vi anbefaler å stille inn navigasjon, temperaturen i bilen, musikk og liknende før du kjører. Da får du skjermfri på kjøreturen og unngår bot eller i verste fall en ulykke, sier Sødal. – På sommerferien er det gjerne flere i bilen. La passasjeren foran gjøre endringer i kjørerute eller musikkvalg underveis. Da har sjåføren fokuset der det skal være, nemlig på veien, sier han. 

Les også:  Trafikksikkerhetsmidler til Salten

Bruker du mobiltelefon bak rattet kan du få tre prikker på førerkortet og bot på 9700 kroner. Har du mobiltelefonen i en egen holder ved siden av rattet, kan du bruke skjermen for å taste telefonnummer, starte eller ta imot samtaler. Men det beste alternativet er å koble mobiltelefonen til handsfree-løsningen i bilen.  

 – Det er strenge regler for bruk av håndholdt mobil, sier Sødal. – Du har ikke lov å surfe, sjekke Facebook eller skrive SMS. Du kan heller ikke bruke telefonens navigasjon aktivt ved å taste på skjermen på mobiltelefonen, avslutter han. 

Les også:  Trafikksikkerhetsmidler til Lofoten, Vesterålen og Ofoten

NAFs tips for trygg skjermbruk i bil:

  • Unngå å styre navigasjon, varme i bilen, musikk og telefon på touchskjermen underveis. 
  • Sett på navigasjon, temperatur, musikk, podkast o.l. før du kjører av gårde 
  • Bruk knapper på rattet eller stemmestyring underveis 
  • Kjør inn til siden og stans bilen dersom du vil gjøre endringer via touchskjermen, eller få hjelp av passasjerer. 
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.