DOGA varsler felles veikart for smarte byer

doga

Mandag 25. mars inviterte DOGA kommuner, næringsliv og fagmiljø fra hele landet til samling i Trondheim for å lage et felles veikart for smarte byer i Norge. – Bra at initiativene samkjøres, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. 

– Veikartet skal være en ledestjerne for smart og bærekraftig utvikling av byer og kommuner i Norge, sier Malin Kock Hansen, prosjektleder i Design og arkitektur Norge (DOGA). 

– Vi ønsker å ta eierskap til smartby-begrepet og etablere en felles forståelse av hvor vi er på vei. Det handler ikke først og fremst om digitalisering og teknologi, men om mennesker, forklarer Hansen. 

Les også:  Krimekspert Olav Rønneberg til "Åsted Norge"

– Viktig at vi finner gode løsninger i fellesskap
Samlingen i Trondheim er en del av et nasjonalt smartby-prosjekt initiert av DOGA i samarbeid med Innovasjon Norge, landets smartby-miljøer og en rekke kommuner.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen mener det er bra at initiativene nå samkjøres på tvers av aktører og geografi. 

– Smartby-utvikling er en driver for innovasjon og økt verdiskaping. Det er viktig at vi finner gode løsninger i fellesskap, og at alle initiativene drar i samme retning. I dette arbeidet spiller DOGA en viktig rolle som koordinator og pådriver, sier Isaksen.

Les også:  Rettssikkerhet: Man får “pretty privilege” i rettssaker

Etterlengtet initiativ
Kommunene står ovenfor en rekke utfordringer, som for eksempel transport, boligmangel, luftforurensning, klimaforandringer, segregering og en aldrende befolkning. Den smarte byen blir ofte nevnt som en del av løsningen. 

– Det er behov for en nasjonal tilnærming i arbeidet. Derfor er initiativet fra DOGA etterlengtet, sier Torkell Pettersen, smartby-koordinator i Bergen kommune. 

– Det er en krevende øvelse, fordi det er så mange ulike aktører involvert. Alle sektorer er berørt, vi må altså ha på oss alle hattene samtidig, forteller Pettersen. 

Les også:  Legemiddelmangel rammer 1 500 pasienter daglig

Krever ekstrem samhandling
DOGAs administrerende direktør Tor Inge Hjemdal er fornøyd med at stiftelsen har tatt rollen som nasjonal koordinator for smartby-satsingene.

– Utvikling av smarte byer krever ekstrem samhandling mellom næringsliv, forskere, fagmiljøer og kommuner. At DOGA nå tar ansvar for å samkjøre initiativene, tror jeg kommer alle til gode. Det vil føre til raskere innovasjon og økt verdiskaping, sier Hjemdal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.