1 av 3 nordmenn er ikke svømmedyktige!

vann

Fersk undersøkelse viser at de fleste nordmenn ikke klarer kravet for å regnes som svømmedyktige. – Gode svømmeferdigheter kan redde liv, både ditt eget og andres i sommer.

Det sier fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet, Tanja Krangnes. Du må kunne svømme 200 meter for å anses som svømmedyktig.

Frende Forsikring har spurt 1000 nordmenn om å vurdere sine egne svømmeferdigheter. 2023-undersøkelsen viser at:

  • 1 av 3 sier de ikke klarer å svømme 200 meter i sjøen
  • 11 prosent sier at de klarer mindre enn 50 meter i sjøen
  • 11 prosent vurderer egne svømmeferdigheter som dårlige, eller sier at de ikke kan svømme
    Kilde: Frendeundersøkelsen utført av Norstat

– Dette er urovekkende tall. Gode svømmeferdigheter er svært viktig for både små og store, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

Dårligere enn nabolandene våre
– Svømmeferdighetene til barn og voksne i Norge er svakere enn i nabolandene våre, sier fagsjef Tanja Krangnes.

Den nyeste undersøkelsen Redningsselskapet og Norges Svømmeforbund gjorde viser at bare 2 av 5 tiåringer kan svømme 200 meter eller mer.

– Vi har lenge oppfordret regjeringen til å få på plass en nasjonal nullvisjon for drukning og en medfølgende handlingsplan. Styrking av svømmeopplæringen for barn, ungdom og andre utsatte grupper bør være en del av en slik plan, sier hun.

Etterlyser bedre svømmeopplæring
– Vi har fått gode kompetansemål for svømming i skolen, men det mangler fremdeles ressurser, timer og kompetanse til at alle er svømmedyktige når de går ut av grunnskolen. At svømmeopplæringen i skolen har vært for dårlig over mange år, gjenspeiler seg også i den voksne befolkningen, sier Krangnes.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

– Det må begynne med god opplæring i skolen og så er det viktig å vedlikeholde ferdighetene som voksen. Du blir aldri for god til å svømme og vet aldri når du kan trenge det som mest, sier Helge Skjerven i Frende.

Klarer du kompetansemålet for svømming?
I Frendeundersøkelsen mener 89 prosent at de har gjennomsnittlige eller bedre enn gjennomsnittlige svømmeferdigheter.

– Jeg tror mange blir overrasket over hva kompetansemålet for svømmedyktighet for norske 4. klassinger er, sier Helge Skjerven.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Kravet i læreplanen i kroppsøving er at eleven skal kunne «falle uti på djupt vatn, svømme 100 meter på magen, og undervegs dykke ned og hente ein gjenstand med hendene, stoppe og kvile i tre minutt (imens flyte på magen, orientere seg, rulle over, flyte på rygg), og så svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land».

– Prøv deg gjerne på målet i trygge omgivelser i sommer. Jeg tror mange vil se behovet for å vedlikeholde eller forbedre svømmeferdighetene sine. Mange overvurderer egne ferdigheter i sjøen, spesielt menn, sier Helge Skjerven.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.