Betydelig fare for snøskred i Nordland: Velg det trygge terrenget!

nve skredfare

Vedvarende svake lag dominerer som skredproblem over det meste av landet. Vedvarende svake lag er farlige og uforutsigbare og kan dessverre holde seg ganske lenge. Det er veldig vanskelig å vurdere hvor det svake laget finnes siden det er skjult under overflaten. Opplever man sprekker og drønn i snødekket er det faretegn som må tas på alvor. Men vær obs på at fravær av faretegn ikke betyr at snødekket er stabilt.

– Det du selv kan gjøre er å velge trygt terreng, sier vaktleder hos Snøskredvarslingen Solveig Kosberg

Les også:  Varsler kontroll av vinterfiske i Nordland

– Det eneste fornuftige denne påsken er å velge slakere terreng, i god avstand fra bratte fjellsider, sier Kosberg.

Lurer du på hvor det trygge terrenget er? Last ned Varsom-regobs-appen. I kartet kan du se hvilke områder som er bratte nok til at skred kan løsne (gult, oransje, rødt) og hvor utløpsområdene er, dvs hvor skredene kan havne hvis de løsner (blått). Legg turen i områder som ikke er fargelagt!

Snøskredfaren ligger i dag på 3-betydelig de fleste områdene i Nordland, Troms og Finnmark. Sannsynligheten for å løse ut skred avtar litt de neste dagene, og noen steder kommer faregraden etter hvert ned på 2-moderat snøskredfare. Dessverre må vi fortsatt streve med vedvarende svake lag og det er svært vanskelig å vite hvor man kan løse ut skred.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

– Så lenge vedvarende svakt lag er et skredproblem må man rett og slett unngå skredterreng for å være sikker på å unngå trøbbel, uansett faregrad, sier vaktleder hos Snøskredvarslingen Solveig Kosberg

– Det vil fortsatt være lett å løse ut skred i hele Sør-Norge de kommende dagene, og skredfaren holder seg på 3-betydelig, sier Kosberg.

Skredene kan noen steder bli svært store, særlig i leområder hvor det har lagt seg fokksnø/nysnø over et vedvarende svakt lag. Der sola kommer fram eller det regner vil det kunne gå noen store skred som løsner av seg selv.

Les også:  Slik sparer du strøm på hytta i vinterferien

Lengst sør, i regionene Vest-Telemark og Heiane vil skredfaren være moderat.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.