Grøftrensk skadet kulturminne i Sortland

nfk

Etter det som skulle være en helt vanlig grøftrensk på fylkesveg 82 på Reinsnes i Sortland blir fylkeskommunen etter alt å dømme anmeldt. Rensken skadet nemlig en fredet gårdshaug.

Det var en ansatt hos Riksantikvaren som var på et annet oppdrag i området og tilfeldigvis oppdaget skaden i august 2023. Det tok litt tid å få avklart hvem som skal anmelde forholdet til politiet, men det gjøres nå av Riksantikvaren. Og fylkesråd for samfunn, kultur og miljø, Arne Ivar Mikalsen, trenger ikke å gå langt for å finne synderen og pålegge at vedkommende rydder opp etter seg.

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

– Her trenger jeg faktisk bare gå 10 meter for å pålegge min fylkesrådskollega Marianne Dobak Kvensjø å rette opp skaden som er gjort. Det skal være likhet for loven, og på samme måte som andre blir pålagt å rydde opp etter seg må også vi i fylkeskommunen gjøre det.

Grøftrensken var forarbeid for asfaltering av fylkesvegen som går gjennom dette området, og skulle være gode nyheter, men så skjedde altså dette uhellet, sier fylkesråd for samferdsel, Marianne Dobak Kvensjø.

– De som gjorde jobben visste dessverre ikke at det var registrert et slikt kulturminne her, men vi har allerede tatt grep for å unngå at dette skal skje flere ganger, sier hun. Nå blir det gjort kulturminnesøk før bestillingene sendes fra fylkeskommunen til entreprenør, og temaet tas også opp i byggemøter.

Les også:  5, 6 millioner til Vegaøyan verdensarvområde

På gårdshauger finner man rester etter lang tids gårdsbebyggelse. De består av bygningsrester fra jernalder, middelalder og nyere tid. Kulturlagene inneholder også ulike typer husholdningsavfall. Kulturlagene kan bli flere meter tykke. I dette tilfellet er det ikke en veldig stor del av gårdshaugen som er rammet, men ytterkanten mot fylkesvegen er skadet og det må vi forsøke å bøte på, sier Mikalsen.

Les også:  Godt resultat fra SpareBank 1 Nord-Norge

– Vi må få bistand fra Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø for å finne ut hva som må gjøres for å minimere skadene. Deretter skal Riksantikvaren inn for å vurdere kostnader og omfang av rettingen. Så kan fylkeskommunen starte arbeidet, sier Mikalsen, som ikke kan tidfeste når det vil skje.

– Det er vanskelig å si hvor lang saksgangen vil bli. Vi skal begynne arbeidet med retting så snart vi kan, avslutter Mikalsen. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.