Advarer ungdommer på partyferie: Bruker hverken solkrem eller prevensjon

konsert sommer

I en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Farmasiet oppgir 37 prosent av ungdommer i alderen 16 til 19 år at de skal på utenlandsreise med venner i sommer. – Ta den alvorspraten, selv om det er ubehagelig, sier Stig Henning Pedersen, driftsdirektør og farmasøyt i Farmasiet.

Første sydentur uten foreldre er et must for mange ungdommer hver sommer. Men ifølge Pedersen kan sydenfesting medføre risiko, og foreldre bør gi barna råd om fornuftig oppførsel og festkultur før de slippes av på flyplassen.

–  Vi ser at det er altfor mange foreldre som unngår å snakke ordentlig med barna sine før en slik utenlandsreise. Blant annet oppgir 45 prosent at de aldri har hatt samtaler med foreldre om prevensjon og sikkerhet før reisen, sier Pedersen.

Les også:  Avduking av Harald Berg-statuen: - Det er for sent å være beskjeden

I vennegruppen er det også lite kommunikasjon om sikkerhet på reisen. Pedersen oppfordrer foreldre og ungdommer til å lage noen regler sammen.

– Pass på glasset ditt, ikke ta imot drinker fra fremmede og ikke gå alene. Ellers er pass, penger, prevensjon og solkrem en fin regel, sier Pedersen.

Undersøkelsen viser nemlig at de færreste husker å beskytte seg mot solskader og kjønnssykdommer. Kun 14 prosent oppgir at de er nøye med å bruke kondom, hvor guttene faktisk er flinkest (21% gutter mot 8% jenter). 

– Selv om guttene er flinkere er det fortsatt altfor lave tall. Det er mange forskjellige bakterier, virus og parasitter som kan smitte med ubeskyttet seksuell kontakt, og det er kjedelig å ta med seg hjem, sier Pedersen.

Les også:  Nesten hver fjerde kvinne tør ikke snakke om mensen på jobb

Dessverre er det mange som allerede har blitt smittet utenlands, da 14 prosent av de unge oppgir at de kjenner noen som har fått kjønnssykdom etter utenlandsreise.

– Dersom uhellet først er ute, er det viktig at man får riktig behandling så fort som mulig. Jeg vil uansett anbefale å teste deg dersom du har hatt ubeskyttet samleie da ikke alle opplever symptomer, men får du symptomer bør du kontakte lege, sier farmasøyten.

Hele 63 prosent sier også at de har opplevd solskader i løpet av utenlandsreisen. Pedersen minner om viktigheten av å smøre seg nok og jevnlig med solkrem.

En god huskeregel for hva som er nok solkrem, er at man burde bruke en håndfull solkrem, ca. 45 ml, til en hel kropp. Hvis det bare er ansiktet og nakken som er eksponert for sol, anbefales det en teskje, ca. 5 ml, ifølge Pedersen.

Les også:  Tomorrow's Outlook slipper albumet "Black Waves"

– Gjenta påsmøring annenhver time for å sikre tilstrekkelig beskyttelse, og ikke glem å smøre deg hyppigere om du bader eller svetter. Generelt smører folk for lite eller med for tynne lag, sier han.

Han håper foreldre og unge kan ha en åpen dialog i løpet av turen om hvordan det går. Både med tanke på prevensjonsbruk og festkultur, men også generelt velvære og ting man bør huske på når man er på ferie.

– Ikke bare lukk øynene og håp at det går bra. Snakk med ungdommen din, avslutter han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.