Aleksander reddet en fremmed fra å drukne

tryg

Tirsdag 25. juli er verdensdagen for å forebygge drukning. En dag opprettet av FN for å øke oppmerksomheten mot forebygging av drukning samt for å minnes de som har druknet, og støtte de som har mistet noen. På verdensbasis drukner 236.000 mennesker hvert år.

I Norge omkom 89 personer av drukning i fjor. Det er imidlertid mange nesten-ulykker, og en av de som bidro til å redde et menneske fra å drukne er Aleksander Mæland. Da han og familien var på Brusand strand på Jæren i juni hørte de et rop fra sjøen.

– Vi trodde først det var barn som lekte, men vi skjønte raskt at det var noen som trengte hjelp. Jeg er selv oppvokst på Brusand og er godt kjent med at det er store strømninger i vannet rundt «holmen» hvor en elv renner ut, forteller han.

Rundt om i Norge står det over 55.000 livbøyer fra Tryg Forsikring, og heldigvis også en på Brusand. En snartenkt Aleksander skjønte fort hva han måtte gjøre.

– Jeg sprang bort til livbøyen som hang på stranden og tok den med, og la på sprang mot steinene som ligger ved sjøen hvor ulykken skjedde. Det var et stykke uti vannet, så jeg visste at det var raskere å klatre ut på steinene og hoppe i vannet derfra, enn å springe ut i vannet fra stranden. Jeg ringte også 113 mens jeg sprang med livbøyen, men fikk aldri snakket med dem da jeg slapp fra meg mobilen når jeg hoppet uti.

Les også:  Flyrutene i Nordland må bedres

– Det lå en kvinne i vannet som var helt livløs, og personen som hadde ropt var hennes mann. Han hadde prøvd å hjelpe henne, å dra henne opp på en stein, men var helt utslitt etter å sannsynligvis ha prøvd en stund. Sammen med kvinnen sin svoger fikk vi dratt henne opp på en liten holme som var i nærheten, og jeg startet umiddelbart med hjerte-lunge-redning.

– Jeg husket ikke helt hvor mange kompresjoner og innpust man skulle ha, men jeg kjørte på med 20-2. Jeg er ikke helt sikker hvor mange ganger jeg måtte gjøre det og mistet også litt tellingen, men etter en stund begynte kvinnen å puste igjen. Jeg prøvde å kommunisere til svogeren at vi måtte legge henne på siden. Det kom også en tredje person som svømte ut til oss, og hjalp å flytte henne litt lenger opp på holmen, siden bølgene slo over oss mens vi holdt på, sier Aleksander.

Les også:  Spiller inn nye togruter i Nordland

– Mens vi var ute og reddet kvinnen i vannet, var min kone på land og snakket med mannen til kvinnen for å prøve å roe han ned. Han var naturligvis opprørt og veldig bekymret for konen sin. Han fortalte at de hadde svømt ut sammen, og at kvinnen ikke kunne svømme noe særlig. De voldsomme bølgene hadde blitt for mye, og mannen hadde prøvd å få henne til land. Men det var for sterke bølger, og han ble etterhvert helt utslitt og klarte ikke få henne i land på egen hånd, gjenforteller redningshelten.

– Ikke lenge etter kom nødetatene. Først kom det en jeg tror var fra brannvesenet. Han hoppet i vannet og svømte ut for å hjelpe å få kvinnen i land. Vi brukte livbøyen til å legge kvinnen inni, og så svømte vi med henne inn til land, hvor ambulansepersonell tok imot henne.

– Heldigvis gikk alt bra og kvinnen overlevde. Jeg synes at nødetatene var raskt på plass. Stedet ulykken skjedde er veldig utsatt for sterke strømninger, og det står også skilt om dette når man går ned til stranden. Det er likevel mange som bader her. Jeg har selv badet på samme stedet flere ganger før, avslutter Aleksander Mæland som i ettertid har blitt hedret av Norges Livredningsselskap og Tryg for sin redningsdåd.

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

I over 70 år har Tryg satt ut livbøyer der hvor folk ferdes langs vann og sjø, nettopp for å forebygge drukningsulykker.

– Vår livbøye blir nok brukt oftere enn vi kjenner til, men vi vet at den har bidratt til å redde mer enn tusen mennesker fra å drukne i disse årene. Aleksander ble en hverdagshelt denne dagen, og det å handle på instinkt – uten å tenke på egen risiko for å redde livet til noen du ikke kjenner er noe av det fineste ved oss mennesker. Derfor varmer det når vi hører om hans uselviske handling. Slike historier hvor livbøyen bidrar til å redde liv gir vårt samfunnsarbeid et ansikt og en større mening, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.