Advarer mot å male på for varme husvegger

male maler

Mange nordmenn velger å male huset nå som det er strålende vær. Tilstrekkelig tørre vegger og mangelen på nedbør gjør det til en fristende periode å sette i gang ute. Noen tenker kanskje at malingen tørker bedre i varmen, men sola kan faktisk skade malingen også.

IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, går sammen med malingsbransjen og advarer mot å male i direkte sollys.

– Det kan virke fristende å benytte finværet til å male huset, og få en fin brunfarge selv samtidig som fasaden friskes opp. Gjør gjerne det, men pass på at du ikke står midt i solsteken og maler, sier teknisk rådgiver hos IFI, Chera Westman. – Hvis den våte malingen utsettes for sterk solvarme, tørker den for raskt i overflaten, altså at den skinntørker, mens malingen under fortsatt er våt. Da kan du få solblærer på den nymalte veggen.

Solblærer er ofte myke og små, runde eller pølseformede, og legger seg under malingsfilmen. De oppstår når varmen får treet til å utvide seg og blåse opp gass i det nye malingstrøket som kun har tørket i overflaten. Ferske solblærer kan man klare å presse på plass igjen med fingeren.

Les også:  Parmaskinken har akkurat blitt sunnere og bedre

– Men det er ikke noen selvfølge at disse blærene blir borte av seg selv. Da har du skaffet deg noen problemer du må leve med, sier Per Myhre, maler og teknisk sjef hos Nordsjö.

Hvis du skal male nå, bør du tenkte strategisk, og legge opp arbeidet etter sola. Det beste er å velge å male etter at solen har stått på, når veggen har kjølt seg ned. Alternativet er å være ute i god tid før sola. Malingen skal nemlig stå i noen timer og tørke før solsteken kommer. Det spiller ingen rolle om gradestokken viser 12 eller 28 grader mens du jobber, så lenge du unngår sola.

Les også:  – Planlegg høstferien nå

Mørke hus har økt i popularitet de siste årene, men skal du behandle et mørkt hus bør du være ekstra påpasselig. En mørk vegg kan fort komme opp i over 60 grader, en temperatur malingen absolutt ikke er designet for.

– Det har ikke noen hensikt å male med en gang sola har gått bort. Du må vente til veggen har kjølt seg litt ned, tipser Myhre. – Malingen er jo ikke beregnet for å brukes på en stekeplate!

– Når du maler på en for varm overflate, fordamper vannet i malingen for fort. Det gjør at tørkeprosessen blir forstyrret, så den sliter med å danne en sterk malingsfilm som holder over tid, legger han til. – Og det er jo det man vil ha. En maling som holder.

Skal du male fasaden på huset, er det perfekte været lett overskyet oppholdsvær og cirka 23 grader i luften. Steker solen fra klarblå himmel kan du heller benytte dagen til å lade opp med sol og varme bad, eller ta for deg et maleprosjekt innendørs. Med fint vær kan du sette opp vinduer og dører, så du får god lufting mens du jobber.

Les også:  Nye kjøkken-trender hos Designa i Bodø

– Er det tørt og varmt vær er det også enkelt å rydde møblene ut på terrassen: Når sofaen eller sengen ikke står midt i rommet går det mye raskere å male veggen, sier Westman. – Uansett om du maler ute eller inne, vegger eller vinduer, er malerullen det beste verktøyet for å flytte malingen fra spannet til underlaget. Bruk en flat pensel til å stryke den ut og fjerne rullestrukturen, og en pensel med skrå bust til kriker og kroker. Setter du både rull og pensel på forlengerskaft, øker rekkevidden og du blir maksimalt effektiv.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.