4 av 10 nordlendinger føler seg overvektig

nissen

En spørreundersøkelse gjennomført av YouGov for Herbalife Nutrition viser at 4 av 10 nordlendinger føler seg overvektig. I tillegg skulle 74 prosent ønske de var mer aktive i hverdagen.

23 prosent av innbyggerne mener tidsklemma er årsaken til at de ikke får til tilstrekkelig aktivitet i hverdagen. Michael Thorp, lege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, oppfordrer folk til å tenke over små og enkle grep i hverdagen som kan øke aktivtetsnivået og forebygge overvekt.

– Det er veldig synd at så mange føler at tiden ikke strekker til. Helsefremmende livsstilsendringer kan være enklere å få til enn det folk flest tror, sier han og legger til:

– Prøv å gå eller sykle til jobb, velg trappen istedenfor heisen, gå en tur i nabolaget eller sett av fem minutter til en luftetur i løpet av arbeidsdagen. Begynn med det som er enklest for deg, og gå for det lavest hengende eplet.

Les også:  Se hvor bussen din er på kartet i Nordland

1 av 3 nordlendinger oppgir også motivasjonen som et hinder for fysisk aktivitet. Ifølge Thorp er det sammensatt hva som bidrar til å øke motivasjonen, men påpeker at rutiner er viktig. Vi er jo ikke annet enn våre vaner, påpeker han.

– Vi ser at det blant annet er altfor mange som dropper frokosten, et viktig måltid som bereder grunnen for dagens energinivå. Det finnes selvfølgelig mange som velger å droppe frokosten, og som får det til å fungere fint, men hele 24 prosent oppgir at de skulle ønske de spiste frokost oftere. Pass på å øke mengden gode vaner – ingenting sikrer aktivitet mer enn at det er blitt en vane, sier han.

I tillegg sliter mange nordlendinger med for lite søvn, noe som gjør at de føler seg for trøtte i hverdagen til å være fysisk aktive.

Les også:  Spiller inn nye togruter i Nordland

– Det er viktig å huske på at aktivitet gjerne bidrar til å forbedre søvnen, nettopp fordi det kan gjøre kroppen sliten og gi et større behov for hvile. Dermed kan du havne i en god sirkel og sove bedre om natten. Gode leggerutiner og søvnhygiene er like viktig for en voksen som for et lite barn, sier Thorp.

Gode opplevelser og trivsel øker sannsynligheten for at livsstilsendringer blir langvarige. Ifølge undersøkelsen er 7 av 10 innbyggerne i Nordland ukomfortable på treningssenter. Thorp mener det er viktig å huske på at det finnes mange gode alternativer utenfor gymmen.

– Det kan være fort gjort å glemme at mange av apparatene på treningssenteret tross alt er inspirert av aktiviteter ute i det fri. Velg derfor det du liker best. Kroppen vet for eksempel ikke forskjell på om trappetrinnene forseres i en vanlig trapp eller en stairmaster, sier Thorp.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

35 prosent oppgir også at de trener mer når de har noen å trene sammen med. Thorp anbefaler derfor at man allierer seg med en treningspartner, som kan gjøre det enklere og morsommere å komme i gang.

– Om dere blir enige om en treningsform dere begge liker, kan det fort bli både sosialt og gøy å komme i bedre form. Selv om man ikke må trene på treningssenter, kan det være enklere og mindre skummelt å teste det ut om man er to eller flere om det. Jeg tror mange vil finne ut at treningssentrene ikke er så skremmende likevel, sier Thorp.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.