Brannfare: Husk grillvett i sommerheten!

matgrill

Med sommervarmen kommer lysten til å grille. Men hvert år resulterer grillingen i gress-, skog og husbrann.


Meteorologisk institutt følger brannfaren tett om sommeren. Med det tørre og varme sommerværet som er meldt over store deler av landet i helgen øker skogbrannfaren parallelt med grill-lysten.

Brannekspert Øystein Øren i Frende ber folk være ekstra påpasselig med bruk av ild disse dagene.

Slik starter de fleste grillbrannene
– Ikke vær uforsiktig, tenk sikkerhet. De fleste av grillbrannene vi ser kunne vært unngått med enkle grep, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

– Det skal ikke mye til for å starte en brann i tørr vegetasjon nå. Pass på engangsgriller og sigarettsneiper. Hver sommer ser vi flere branner som starter fordi folk griller for tett på husvegger eller annet brennbart materiale, og at folk kaster varm aske i søppelspannet, sier han.

Les også:  Forventet prisøkning på mat

Dette er den vanligste måten branner starter på når nordmenn griller.

Kan ta fyr på ny 
– Mange dropper å følge grillrådene og tenker at «dette går nok bra». Det er også lett å glemme at asken er varm lenge etter at maten er spist. Ikke bli sommersløv i varmen, sier Øren.

Frende anbefaler alle å bruke godt med vann til å kjøle ned engangsgrillen etter bruk. Hvis du ikke bruker nok fordamper vannet og selv glør inne i fuktig brensel kan bli tent på nytt.

Ifølge Landbrukets Brannkomite viser forsøk at en liten kulegrill med grillbriketter kan være varm i syv til ti timer hvis den ikke slokkes.

Les også:  - Samme passord overalt? Da ber du om å bli hacket!

Følg kommunens grillråd
Med varmen kommer også ofte grillforbud flere steder i landet.

– Sjekk om det er noen forbud mot grilling i kommunen din. Hvis du ikke følger disse risikerer du både bot og straff, sier Øystein Øren.

Han forteller at Frende har sett flere tilfeller av at folk til og med fyrer opp grillen innendørs.

– En mann meldte en gang inn et skadet stuegulv etter at han hadde brukt engangsgrillen der, sier han.

Ikke sett grillen på gresset
Engangsgrillene blir svært varme på undersiden, og kan antenne eller skade underlaget.

– Hva du enn gjør, ikke sett engangsgrillen på brennbart materiale. Verken inne eller ute. Engangsgrillen skal plasseres stabilt på grus, sand eller stein. Ikke på planker eller gress, sier Frendes brannekspert.

Les også:  Kiwi i Bodø sentrum har åpnet

Hvis du griller på en terrasse eller på et underlag som er brennbart anbefaler Øren at du bruker en steinhelle eller en gulvbeskytter. Han har også noen ytterligere råd som du bør lære deg først som sist:

  • Hold grillen under oppsyn.
  • Aldri la barn eller kjæledyr være alene med, eller leke, i nærheten av en tent grill.
  • Ha godt med vann i nærheten.
  • Husk at det er generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark mellom 15. april og 15. september.
  • Sjekk om det er totalforbud mot grilling i kommunen din under spesielt varme eller tørre perioder.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.