Venter på tilbud for nye Mosjøen videregående skole

skole

Anbudet for bygging av nye Mosjøen videregående skole er lyst ut. – Vi er veldig spent på tilbudene som kommer. Dette er et viktig skritt for å ferdigstille en ny skole, sier fylkesråd for transport og infrastruktur, Monika Sande.

Nye Mosjøen videregående skole er en samlokalisering av studiestedene på både Kippermoen, Sentrum og MRK-senteret. Nå blir alt samlet på Kippermoen.

– Det er vedtatt et såkalt areal- og funksjonsprogram, altså hvilke studieretninger som skal være ved skolen, og hvor mye areal som er rett størrelse basert på forventet elevtallsutvikling, forklarer fylkesråd Monikas Sande.

Fylkesråd for utdanning og kompetanse, Fredric Persson har store forventninger til ny, samlokalisert skole i Mosjøen, som vil være innflyttingsklar på nyåret 2027.

Les også:  Utvider sommersesongen for fergesambandet Andenes – Gryllefjord

– Vi har bedt om tilbud på å bygge ei svært moderne og fremtidsrettet skole. Vi er selvsagt spent på tilbudene, fordi prisveksten i anleggsbransjen siden 2019 har gitt en gjennomsnittlig prisøkning på 20 prosent. Men desto viktigere å komme raskt i gang, poengterer Persson.

Den nye skolen vil bli 14 500 kvadratmeter. En reduksjon fra totalt areal på de tre skolestedene på rundt 6 200 kvadratmeter, men være et mye mer effektiv og ikke minst billigere bygg å drifte.

– Vi regner med å kunne drifte denne skolen rundt 6 millioner kroner billigere enn dagens tre bygg. Dette er en reduksjon på rundt 30 prosent sammenlignet med dagens nivå. I en tid der man alltid må vurdere hvordan pengene brukes best mulig, er dette en god dreining der midlene kanaliseres til undervisning, og i nye framtidsrettede lokaler, underbygger Persson.

Les også:  Kunstig intelligens: Foreslår tiltak for å sikre eksamen

Fylkesråd Monika Sande er svært fornøyd med at man har tenkt grønt når det nye bygget får rundt 600 kvadratmeter solcellepaneler på veggene vendt mot øst og sør.

– Anlegget vil produsere 85 000 kWh pr år, og er dimensjonert slik at av produsert elektrisitet kun går til eget forbruk. Ved en energipris på 1 kr per kilowatt-timer vil solcelleanlegget være nedbetalt i løpet av 20 år. I tillegg blir det installert luft til vann-varmepumpe på taket av bygget, som vil dekke 70 prosent av oppvarming av bygget. Stipulert nedbetalingstid for dette anlegget er 10 år, påpeker Sande.

Les også:  Nye tall: Nord-studentene mer fornøyde

Bygget vil i tillegg til de energimessige, grønne løsningene, også ha moderne tekniske innretninger som vil gi mulighet for en optimal drift i fremtiden. Det legges stor vekt på gode bygningsmessige kvaliteter på alle overflater, for å sikre lang levetid og lave vedlikeholdskostnader på bygget i fremtiden.

– Nye og tidsriktige skolebygg er viktig for elevene, lærerne og andre ansatte ved skolene våre. Nye skoler hever rett og slett kvaliteten på læringen og læringsmiljøet, avslutter fylkesråd Fredric Persson. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.