Ny bok: Fenomenet Dan Børge

aschehoug

Ingen har vært en like fast gjest i norske tv-stuer som Dan Børge Akerø. I 1986 tok Dagsrevy-reporteren spranget over til underholdningsavdelingen for å bli programleder for SenFredag.

Snart ledet han med boblende overskudd den ene suksessen etter den andre på NRK, sesong etter sesong: LørDan og senere Den store klassefesten, Kjempesjansen og QuizDan. I tillegg har Dan Børge vært programleder for Melodi Grand Prix, Idrettsgallaen og et utall andre show, ikke minst musikkonkurranser.

Les også:  MUSIKK: Anna Kajander ute med albumet "Al Dente"

Med sine talkshow skapte han ny norsk TV-underholdning, han frontet TV 2 i startfasen, og han var med på den første nettsatsningen i Norge. Da mediefragmenteringen tok til for alvor på 2000-tallet, ble han gjennom folkekjær underholdning som «Den store klassefesten» trolig den siste som nasjonalt samlet flere generasjoner til familieunderholdning.

Helt fra barndommen har Dan Børge hatt et stort, bankende hjerte for musikk. I 2014 falt det fysiske hjertet hans helt ut av rytmen og pådro ham et kraftig infarkt. Da var han en hårsbredd fra å dø, men kom som alltid tilbake. Sin siste arbeidsdag i NRK hadde han i juni 2018.

Les også:  Tre nye år med Champions League på TV 2

Forfatteren Dag Kullerud bringer oss nærmere mennesket Dan Børge, fra oppveksten i Frelsesarmeen og videre gjennom tiden som ung radikaler og radiojournalist, til fjernsynet gjør ham til Norges største kjendis. Parallelt med Dan Børges karriere har medialandskapet gjennomgått enorme endringer, med viktige milepæler som NRK-monopolets fall og opprettelsen av TV 2, der han var en sentral aktør. Slik blir historien om Dan Børge også en historie om Media-Norge gjennom de siste førti årene.

Les også:  The Creedence Experience kommer til Svømmehallen i Bodø!

«Fenomenet Dan Børge» lanseres 30. oktober. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.